Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότερα«Θα το ετοιμάσουμε τώρα και θα το απολαύσουμε τα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους μας. Το πιο δύσκολο μέρος είναι το καθάρισμα των ροδιών, τα οποία πρέπει να είναι κόκκινα και γερά», λέει η Γιώτα Κουφαδάκη, που μας έδωσε τη συνταγή. Μπορούμε να βάλουμε και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, η ίδια πάντως προτιμά τη βότκα, γιατί έτσι γίνεται πιο ελαφρύ, ή και κονιάκ. Απλώς στη δεύτερη περίπτωση θα σκουρύνει το χρώμα.
Γιώτα Κουφαδάκη
Υλικά
- 1 κιλό σπόροι ροδιού
- 750 γρ. ζάχαρη
- 750 γρ βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
- 2 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το λικέρ ρόδι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη βότκα σε γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς.
- Κλείνουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε για 30 μέρες σε ηλιόλουστο σημείο (στο μπαλκόνι ή κοντά σε ένα παράθυρο ηλιόλουστο), ανακινώντας το βάζο 1-2 φορές την εβδομάδα.
- Μετά τον μήνα, σουρώνουμε καλά το υγρό σε άλλο καθαρό βάζο, πιέζοντας όσο γίνεται τους σπόρους να βγάλουν τους νόστιμους χυμούς.
- Ρίχνουμε το υγρό σε καθαρή γυάλα και προσθέτουμε τη βότκα.
- Ανακατεύουμε καλά, μεταφέρουμε το ποτό σε μπουκάλια και τα αφήνουμε για 10 ημέρες σε σκιερό σημείο.
- Μετά την πάροδο των 4 ημερών, το λικέρ είναι έτοιμο.