Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπό τα πιο κλασικά και τα πιο μυρωδάτα λικέρ της εποχής. Τα κυδώνια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ώριμα, κίτρινα και περιποιημένα.
Γιώτα Κουφαδάκη
Υλικά
- 1 κιλό ώριμα κυδώνια, καλά πλυμένα, σκουπισμένα
- 1 λίτρο βότκα
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 7 -8 καρφάκια γαρίφαλο
- 4 κλωνάρια αρμπαρόριζα
- 1/2 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο
- η φλούδα από 1 λεμόνι (χωρίς το λευκό μέρος)
Για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 ml νερό
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Μυστικά
*Μαρμελάδα κυδώνι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα κομματάκια κυδωνιού (που έχουν αρωματιστεί από τη βότκα) μαζί με 300 ml νερό και 500 γρ. ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι τα φρούτα να λιώσουν και να δέσει η μαρμελάδα, ανακατεύοντας συχνά για να μην
κολλήσει.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το λικέρ κυδώνι, πρώτα κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια. Βγάζουμε τα κουκούτσια, αλλά αφήνουμε τη φλούδα.
- Τα βάζουμε σε καθαρό γυάλινο βάζο μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σιρόπι.
- Κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα αφήνουμε για 30 μέρες σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το βάζο δύο- τρεις φορές την εβδομάδα.
- Μετά τις 30 μέρες σουρώνουμε καλά το υγρό σε άλλο, καθαρό βάζο.(Τα κυδώνια δεν τα πετάμε, τα κάνουμε μια ωραία μαρμελάδα*.)
- Ξανασουρώνουμε το υγρό, φιλτράροντάς το με διπλό τουλπάνι ή με το χάρτινο φίλτρο του καφέ.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύοντας μία-δύο φορές, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να δέσει το υγρό και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Το ενώνουμε με το σουρωμένο ποτό, το ανακατεύουμε, το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 1 εβδομάδα.
- Το ξανασουρώνουμε σε γυάλινα μπουκάλια και το λικέρ είναι έτοιμο.