Τις λεπτοκομμένες λωρίδες από πορτοκάλι που θα μας μείνουν από την παρασκευή του λικέρ τις φυλάμε στην κατάψυξη καλά κλεισμένες σε νάιλον σακουλάκια και τις χρησιμοποιούμε για να δώσουμε βαθιά πορτοκαλένια γεύση σε φαγητά όπως λεμονάτο κρέας ή κοτόπουλο ή στο χοιρινό με πορτοκάλι.
Υλικά
- 4 γερά, ώριμα πορτοκάλια, καλά πλυμένα και στεγνά
- 200 ml κονιάκ
- 600 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή ρακή
- 80 ml νερό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 καψάκι καρδάμωμο
Διαδικασία
- Για το λικέρ πορτοκάλι αρωματισμένο με καρδάμωμο, ξεκινάμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, αφαιρούμε από τα πορτοκάλια το πορτοκαλί μέρος της φλούδας, αφήνοντας άθικτο το λευκό γιατί πικρίζει.
- Κόβουμε τις φλούδες που κόψαμε σε λεπτές λωρίδες σαν κουρελάκια και τις ρίχνουμε σε μια μεγάλη γυάλα, μαζί με το κονιάκ και το τσίπουρο (ή τη ρακή).
- Κλείνουμε καλά τη γυάλα και την αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος για 20 ημέρες.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το καρδάμωμο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
- Το αδειάζουμε στη γυάλα με τις φλούδες πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και κλείνουμε ξανά τη γυάλα. Αφήνουμε στον ήλιο για άλλες 10 ημέρες.
- Σουρώνουμε το ποτό (αφήνουμε τις φλούδες να στεγνώσουν και τις φυλάμε στην κατάψυξη για άλλη χρήση).
- Μοιράζουμε το λικέρ σε αποστειρωμένα αλλά κρύα μπουκάλια και τα κλείνουμε καλά. Τα φυλάμε σε σκοτεινό σημείο.