Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο πώς πηγαίνει ο καφές με το λικέρ πικραμύγδαλο δεν λέγεται! Σερβίρουμε τη γρανίτα στο τέλος ενός πλούσιου γεύματος ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χρειαζόμαστε κάτι αναζωογονητικό.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 100 ml νερό
- 65 γρ. ζάχαρη
- 450 ml καφές εσπρέσο
- 3 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο ή άλλο λικέρ πικραμύγδαλο της αρεσκείας μας
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την γρανίτα με καφέ και αμαρέτο σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν), μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Ρίχνουμε τον καφέ και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Ρίχνουμε το λικέρ, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και αδειάζουμε το σιρόπι σε μπολ (καλύτερα μεταλλικό) με καπάκι.
- Το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Κάθε 30-40 λεπτά, όμως, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το «ξύνουμε» με ένα πιρούνι για να σπάσουμε τους μεγάλους κρυστάλλους που έχουν σχηματιστεί και να ενσωματώσουμε αέρα στο σορμπέ, ώστε να γίνει πιο αφράτο.
Σερβίρισμα
- Θρυμματίζουμε τη γρανίτα σε μπλέντερ ώστε να γίνει σαν χιόνι και τη μοιράζουμε σε ποτήρια.