Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραO Bασίλης Κυρίτσης μάς δίνει ένα χριστουγεννιάτικο ποτό εμπνευσμένo από το gluwhein που κάθε χρόνο σερβίρεται στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά.
Bασίλης Κυρίτσης
Υλικά
- 700 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 250 γρ. ανθόμελο
- 4 καρφάκια γαρίφαλο
- 3 ξυλάκια κανέλας
- 1 λοβός βανίλιας
- ελάχιστο αλάτι
- φλούδα από 1 πορτοκάλι + 4 κομμάτια φλούδας, για το σερβίρισμα
- φλούδα από 1 ροζ γκρέιπφρουτ
- 1/5 κουτ. γλυκού ξινό (στα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε gluhwein, ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε σχετικά δυνατή φωτιά και αμέσως τη χαμηλώνουμε αρκετά.
- Σιγοβράζουμε για 2 ώρες, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς, για 1 ώρα περίπου.
- Σουρώνουμε το μείγμα και το μοιράζουμε σε 4 χαμηλά ποτήρια.
- Πάνω από κάθε ποτήρι λυγίζουμε μία φλούδα πορτοκαλιού, για να απελευθερώσει τα έλαιά της και να πέσουν στο ποτό μας, τη ρίχνουμε στο ποτό και σερβίρουμε.