Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότεραΌχι, δεν είναι εβρίτικη συνταγή, είναι ο γνωστός χαλβάς Φαρσάλων, όπως μας τον ετοίμασε η Φρόσω Νεραντζάκη για να μας υποδεχτεί στον τόπο της, και θα ήταν ύβρις αν παραλείπαμε τη συνταγή. Άλλωστε ήταν ένας χαλβάς πεντανόστιμος και σερβιρισμένος με φροντίδα και γούστο! Η δοσολογία και οι αναλογίες ορίζονται από το σκεύος μέτρησης που θα επιλέξουμε: φλιτζάνι, ποτήρι ή κούπα.
Φρόσω Νεραντζάκη
Υλικά
2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού νισεστές
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη + 2 1⁄2 επιπλέον
9 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
1/2 φλιτζ. τσαγιού σπασμένη καρυδόψιχα (ή αμυγδαλόψιχα)
κανέλα, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για τον χαλβά σαπουνέ, με νισεστέ ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον νισεστέ, το 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (ή λιγότερη, αν θέλουμε) και το νερό και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί όσο περισσότερο γίνεται ο νισεστές.
Αφήνουμε κατά μέρος.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να αχνίσει.
Προσθέτουμε προσεκτικά τα 2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με ελαστική σπάτουλα μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει χρώμα ξανθής καραμέλας
Στα μισά της διαδικασίας, μόλις αρχίσει να αλλάζει χρώμα η ζάχαρη δηλαδή, ρίχνουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε άλλη μία φορά το μείγμα του νισεστέ και προσεκτικά (γιατί θα πιτσιλίσει) το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια ή ελαφρά δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να χυλώσει, αλλά όχι να σφίξει, και να πάρει απαλό καστανό χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βρέχουμε αμέσως το ταψάκι με νερό και αδειάζουμε εκεί τον χυλό.
Τον απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα και τον αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
Ίδανικά θα τρεμουλιάζει, δεν θα είναι εντελώς συμπαγής.
Τον κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας ή, όπως εδώ, με ποτηράκι-σφηνάκι για να βγουν στρογγυλές μπουκίτσες.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.