
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νίκος Λουκά - Food styling: Λάουρα Κολοκασίδου
Αποθήκευση για αργότεραΕκτός από το φωτεινό χρώμα του και την ωραία αισθητική που πάντα συνοδεύει τις εικόνες όπου πρωταγωνιστεί, αναμφισβήτητα το λεμόνι είναι αυτό που προσθέτει γεύση στη ζωή μας όσο κανένα άλλο υλικό.
Υλικά
Για την κρέμα
- 90 γρ. χυμός λεμονιού Papafilipou
- 100 γρ. βούτυρο
- 225 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- βανίλια
Για το κέικ
- 300 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 15 γρ. baking powder
- 200 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο
- 3 αυγά
- βανίλια
- 170 γρ. γιαούρτι πρόβειο
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα λεμονιού:
βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει. Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά με λίγη βανίλια και τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίζουμε με τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα. Αδειάζουμε σε μπολ και όταν κρυώσει, βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο. Μπορούμε αν θέλουμε να ετοιμάζουμε την κρέμα από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να κρυώσει καλά. - Για να φτιάξουμε το κέικ, ξεχωρίζουμε πρώτα τα ασπράδια και τα χτυπάμε με 50 γρ. ζάχαρη και λίγη βανίλια. Χτυπάμε τα κροκάδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη (150γρ.), το βούτυρο και λίγη βανίλια. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το γιαούρτι. Συνεχίζουμε με το αλεύρι (κοσκινισμένο με το baking powder). Τελειώνουμε με τα χτυπημένα ασπράδια, ανακατεύοντας απαλά.
- Αδειάζουμε σε ταψί 22 εκ., αφού καλύψουμε τον πάτο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40’ περίπου.