
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νίκος Λουκά - Food styling: Λάουρα Κολοκασίδου
Αποθήκευση για αργότεραΓιορτινά πιάτα που ετοιμάζονται εύκολα για να δώσουν γεύση, χρώμα και μυρωδιές σε όμορφες, καλοκαιρινές συνάξεις.
Υλικά
Για τη βάση
- 325 γρ. μπισκότα digestive
- 90 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
Για την κρέμα
- 400 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη βανίλια
- 200 γρ. φρέσκια κρέμα
- 1 φακελάκι ζελατίνη
- μύρτιλλα (blueberries) για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι λεμονιού
- 75 γρ. χυμός λεμονιού Papafilipou
- 120 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
Διαδικασία
- Λιώνουμε τα μπισκότα σε μπλέντερ και κρατάμε 25 γρ. για γαρνίρισμα.
- Χοντροκοπανίζουμε τα αμύγδαλα και κρατάμε 25 γρ. για γαρνίρισμα.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μαζί τα 300 γρ. μπισκότα και τα 75 γρ. αμύγδαλα. Τα πιέζουμε στο εσωτερικό μιας φόρμας-δαχτυλίδι, διαμέτρου 22 εκ. Βάζουμε στο ψυγείο ενώ ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι λεμονιού: βράζουμε μαζί τα τρία υλικά σε μέτρια θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει (μπορούμε να το ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ).
- Διαλύουμε τη ζελατίνη σε 150 γρ. καυτό νερό και όταν το μείγμα γίνει χλιαρό, ανακατεύουμε με το σιρόπι λεμονιού.
- Χτυπάμε πρώτα την φρέσκια κρέμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Σε μια άλλη λεκάνη, χτυπάμε το τυρί κρέμα μαζί με την άχνη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το σιρόπι λεμονιού με τη διαλυμένη ζελατίνη, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε τέλος την κρέμα, ενώ ανακατεύουμε ελαφρά. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη βάση μπισκότο και βάζουμε στο ψυγείο. Όταν πήξει, γαρνίρουμε με το μπισκότο, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και αν θέλουμε με μύρτιλλα.