
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ πανακότα, που εδώ την φτιάχνουμε με γιαούρτι και φράουλες, είναι το πιο εύκολο και δροσερό γλυκό, με απολαυστική γαλατένια επίγευση. Και κλείνει τέλεια το γεύμα ή το δείπνο.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 75 γρ. μέλι + λίγο για το σερβίρισμα
- 2 φύλλα ζελατίνης (περίπου 3,5 γρ. συνολικά)
- 150 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 125 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. φράουλες, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- λίγα φύλλα μέντας (για το σερβίρισμα)
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την πανακότα με γιαούρτι και φράουλες σε ένα μπολάκι μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει σαν καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε στο μέλι το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ξαναβάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματίσουν μια λεία κρέμα.
- Στραγγίζουμε τις ζελατίνες με τα χέρια μας, τις ρίχνουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη βανίλια.
- Προσθέτουμε αργά και σταθερά το ζεστό μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ μέχρι τη μέση με κρύο νερό και παγάκια και μέσα τοποθετούμε το μπολ με το μείγμα της πανακότας, φροντίζοντας να μην έρθει η κρέμα σε επαφή με το νερό.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να κρυώσει και να αρχίσει να δένει.
- Τη μοιράζουμε σε 4-6 ατομικά φορμάκια για πανακότα ή σε μπολ, μοιράζοντάς την ισόποσα.
- Καλύπτουμε το καθένα με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται στην κρέμα, και το αφήνουμε από 4 ώρες μέχρι 1 βράδυ, μέχρι να σφίξει και να παγώσει.
- Παράλληλα, ανακατεύουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη, τις καλύπτουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρισμα
- Με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε την κρέμα από τα τοιχώματα του μπολ και την αναποδογυρίζουμε σε πιάτο σερβιρίσματος.
- Αν δεν βγαίνει, μπορούμε να βράσουμε λίγο νερό και να βυθίσουμε τα φορμάκια σχεδόν μέχρι το χείλος σε αυτό, για μερικά δευτερόλεπτα.
- Έτσι, θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα η κρέμα και θα ξεφορμάρεται εύκολα.
- Βάζουμε από 1 κουτ. σούπας φράουλες πάνω σε κάθε πανακότα, περιχύνουμε με λίγο μέλι και στολίζουμε με 1-2 φύλλα μέντας.