Συνταγή: Αλέξανδρος Κόκκορης
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΝηστήσιμη πανακότα με γάλα αμυγδάλου!
Υλικά
- 1/2 κλωναράκι φυσική βανίλια
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος αμυγδάλου (ή σόγιας ή όποια βρούμε)
- 2 γρ. (1 κουτ. γλυκού) άγαρ άγαρ
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
Για τη σάλτσα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος φυτική (αμυγδάλου, σόγιας ή ό,τι βρούμε)
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Διαδικασία
Σχίζουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι το κλωναράκι της βανίλιας στη μέση. Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το κλωναράκι για να μαζέψουμε τα σποράκια του και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το άδειο κλωναράκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση το μείγμα.
Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι και μοιράζουμε το μείγμα σε 8 φορμάκια χωρητικότητας 80 ml. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σάλτσα: Ζεσταίνουμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος (να μη βράσει) και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί αρκετά. Χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς και ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και, όταν λιώσει, ρίχνουμε λίγη ακόμη. Οταν λιώσει και αυτή, ρίχνουμε λίγη ακόμη.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να λιώσουμε όλη τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς και, όταν η καραμέλα πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, προσθέτουμε, με μεγάλη προσοχή για να μην καούμε, τη ζεσταμένη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε τις πανακότες από το ψυγείο. Βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα τα φορμάκια σε καυτό νερό για να ζεστάνουμε λίγο τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε προσεκτικά τις πανακότες, αναποδογυρίζοντάς τες σε πιατάκια. Περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε.
Μυστικό: Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε άγαρ άγαρ για να πήξει η πανακότα. Πρόκειται για μια φυτική σκόνη, εναλλακτική της ζελατίνης, η οποία φτιάχνεται από οστά ζώων και γι’ αυτό δεν θεωρείται από πολλούς νηστήσιμη.