Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΗ Πέγκυ Στεργίου από τη Σύρο μάς ετοιμάζει ρετρό γλυκά από ένα παλιό τεφτέρι του 1924. Εδώ μάς δίνει τη συνταγή για γλυκιά μπομπότα. «Έτσι έλεγαν παλιά τα φτωχικά γλυκά και φαγητά. Ό,τι περισσεύματα υπήρχαν, είτε ήταν λίγο τυρί είτε σταφίδες, ή ό,τι άλλο, το ανακάτευαν με καλαμποκάλευρο. Η συνταγή για τη γλυκιά μπομπότα ήταν μιας Ικαριώτισσας υπηρέτριας που είχαμε. Αυτό το τρώγαμε στις νηστείες. Ήταν το αγαπημένο γλυκό του μπαμπά μου, όταν θέλαμε κάτι εύκολο και γρήγορο, αλλά είχε τόση όρεξη και κέφι για να φτιάχνει γλυκά, που δεν τον προλαβαίναμε. Ετοίμαζε από μαρόν γκλασέ και τούρτες μέχρι κυδωνόπαστα και μουσταλευριές στον φούρνο».
Πέγκυ Στεργίου
Υλικά
1.300 γρ. καλαμποκάλευρο
320 γρ. ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
320 γρ. ζάχαρη
70 μαύρες σταφίδες (περίπου 3 χούφτες)
ξύσμα και χυμός 4 πορτοκαλιών
2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
1 ποτηράκι κονιάκ
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
φλούδα 1 πορτοκαλιού
σπόροι ροδιού και άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Για την μπομπότα ξεκινάμε και βάζουμε το καλαμποκάλευρο σε μια λεκάνη ή βαθύ μπολ και προσθέτουμε το λάδι λίγο λίγο, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, το κονιάκ, τις σταφίδες ελαφρώς αλευρωμένες, τον χυμό των πορτοκαλιών και το ξύσμα τους, και ανακατεύουμε καλά, ώστε να γίνει ένας χυλός.
Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. ή ένα μακρόστενο 30 x 40 εκ. με λάδι, ρίχνουμε τον χυλό, τον στρώνουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο στους 180°C, για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να πάρει καστανό χρώμα η μπομπότα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας μαζί όλα τα υλικά του για 5 λεπτά.
Αφού ψηθεί η μπομπότα, τη σιροπιάζουμε όπως είναι καυτή με το κρύο σιρόπι.
Αφού πιει το σιρόπι, κουκίζουμε την επιφάνειά της με άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και σπόρια ροδιού.