Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΓλυκό κέρασμα αγαπητό απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, όλο τον χρόνο. Ανάλογα με το αν πρόκειται για διάστημα νηστείας, ετοιμάζεται αντίστοιχα χωρίς αρτύσιμα συστατικά. Η συνταγή που μας έδωσε η Ευαγγελία Κουντουράκη, πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βρυσούλας Έβρου, είναι η αποκριάτικη, η αρτύσιμη δηλαδή συνταγή για λουκουμάδες, τους οποίους συνηθιζόταν να προσφέρουν στην επίσκεψη στους κουμπάρους εκείνες τις ημέρες. «Παλιά, σε εποχές που το ελαιόλαδο ήταν δυσεύρετο, τηγάνιζαν τους λουκουμάδες σε λίγδα, δηλαδή σε χοιρινό λίπος φυλαγμένο από τα χριστουγεννιάτικα χοιροσφάγια μέσα σε ντενεκεδένια δοχεία. Όποτε χρειάζονταν μια ποσότητα, την έλιωναν και μαγείρευαν με αυτήν», εξηγεί η Ευαγγελία.
Ευαγγελία Κουντουράκη
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
- 1 αυγό
- 1 φακελάκι (7-9 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1.500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες (ή και λίγο περισσότερο, αν χρειαστεί), χλιαρό
- άφθονο λάδι για το τηγάνισμα (ελαφρύ ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας εβρίτικο ηλιέλαιο)
- μέλι, ελαφρώς ζεσταμένο για να είναι πιο ρευστό, για το σερβίρισμα
- λίγη κανέλα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τους λουκουμάδες Έβρου, με γάλα, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη με το σύρμα το αλεύρι, το αυγό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, ρίχνουμε στο κέντρο του μείγματος το γάλα ώστε να φτιάξουμε έναν χυλό ημίρρευστο, που να στάζει πολύ αργά από το σύρμα.
- Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο περισσότερο γάλα για να πετύχουμε τη συγκεκριμένη πυκνότητα.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά και να εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια του μείγματος.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Παίρνουμε με την παλάμη μας μία δόση από τον πυκνό χυλό, σφίγγουμε τη χούφτα μας σε όρθια γροθιά και με κουτάλι παίρνουμε τον χυλό που θα βγει από την κορυφή.
- Ρίχνουμε την κουταλιά στο καυτό λάδι και αμέσως σχηματίζουμε και άλλους λουκουμάδες, όσους χωράει η κατσαρόλα χωρίς να στριμώχνονται πολύ.
- Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν, τουμπάροντάς τους μέσα στο λάδι μερικές φορές, για να ροδίσει και η κάτω πλευρά τους.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε χαρτί κουζίνας, όσο τηγανίζουμε τις επόμενες δόσεις.
- Όσο οι λουκουμάδες είναι καυτοί, τους περιχύνουμε με μέλι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Σερβίρουμε αμέσως.