Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Είναι ίσως το πιο κλασικό ελληνικό ντιπ. Τα βασικά του υλικά είναι τρία: γιαούρτι, αγγούρι και σκόρδο. Από εκεί και πέρα ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο πειραματισμού. Μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά, χυμούς φρούτων ή λαχανικών, μπαχαρικά, ακόμη και λαχανικά ή -γιατί όχι;- τουρσιά, για να φτιάξουμε πιο χειμωνιάτικες εκδοχές τζατζικιού.
Τι γιαούρτι χρησιμοποιούμε;
Συνηθέστερα χρησιμοποιούμε στραγγιστό γιαούρτι (συσκευασμένο ή χύμα - αυτό που λέμε «σακούλας») και όχι τα «παραδοσιακά» (αυτά με την πέτσα) που είναι πιο υδαρή και αφήνουν υγρά όση ώρα παραμένει το τζατζίκι στο ψυγείο. Επίσης, προτιμώνται τα αγελαδινά, που έχουν πιο ήπιο άρωμα και γεύση. Δεν υπάρχει όμως αυστηρός κανόνας. Μπορούμε κάλλιστα να πειραματιστούμε με άλλους τύπους γιαουρτιού, ιδίως εφόσον τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ποικιλία και βρίσκουμε πλέον στο εμπόριο γιαούρτια με διάφορα λιπαρά και από διάφορα είδη γάλακτος (π.χ. πρόβειο και κατσικίσιο στραγγιστό). Ακόμη και μείξεις μπορούμε να δοκιμάσουμε, ενώ, για πιο σπέσιαλ, πληθωρικές εκδοχές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαλοτύρι, κατίκι ή φρέσκο τυρί.
Πόσο σκόρδο;
Για ένα «δυνατό» τζατζίκι χρησιμοποιείται 1 σκελίδα ανά 100 γρ. γιαουρτιού. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο σκορδάτο θέλουμε να βγει το τζατζίκι μας. Αν θέλουμε να μετριάσουμε την έντασή του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα σκόρδου.
Στο ψυγείο αποβραδίς
Αφού ανακατέψουμε τα υλικά, πρέπει το ντιπ να μπει στο ψυγείο. Οχι μόνο για να είναι δροσερό όταν το σερβίρουμε, αλλά και για να δέσουν καλύτερα τα αρώματα και οι γεύσεις των επιμέρους υλικών. Το ελάχιστο που θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο είναι 1 ώρα, αλλά καλύτερα είναι να το φτιάξουμε από την προηγούμενη ημέρα, ώστε να παραμείνει όλο το βράδυ.