Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Shutterstock
Γίνονται πανεύκολα και νοστιμίζουν ακόμη και το πιο «νερόβραστο» φαγητό.
Μυστικά επιτυχίας
- Διαλέγουμε ελαιόλαδα καλής ποιότητας, χαμηλής οξύτητας και όχι ιδιαίτερα «έντονα».
- Τα μπαχαρικά πρέπει να μην είναι πολυκαιρισμένα, τα βότανα φρέσκα ή φρεσκοαποξηραμένα, ώστε να έχουν όλο το άρωμά τους.
- Χρησιμοποιούμε αποστειρωμένα μπουκάλια. Πρέπει να είναι απολύτως στεγνά. Τα αρωματικά φυτά, αφού τα πλύνουμε ελαφρώς με νερό, τα σκουπίζουμε απαλά με βαμβακερό ύφασμα.
- Μόλις φτιάξουμε το αρωματικό ελαιόλαδο, το κλείνουμε ερμητικά και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Ποτέ στον ήλιο. Είναι έτοιμο μετά από δύο, τουλάχιστον, εβδομάδες.
- Εάν θέλουμε ηπιότερη γεύση και άρωμα, βγάζουμε (μετά τις 2 εβδομάδες) τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε και μεταγγίζουμε το ελαιόλαδο σε καθαρό μπουκάλι, φιλτράροντάς το μέσα από τουλπάνι. Επίσης, όταν καταναλώσουμε κάποια ποσότητα κι αρχίζει να ξεπροβάλλει έξω από την επιφάνεια του λαδιού το αρωματικό φυτό, καλό είναι να το απομακρύνουμε -με την παραπάνω μέθοδο- γιατί είναι εύκολο να χαλάσει τόσο το μυρωδικό όσο και το ελαιόλαδο.
- Ένας γρήγορος τρόπος για να αρωματίσουμε το λάδι: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε (50° - 60° C, χωρίς να κάψει) ένα μέρος του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσουμε μαζί με τα φρέσκα αρωματικά που επιλέξαμε. Το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το φιλτράρουμε με τουλπάνι ή γάζα και το ρίχνουμε στην υπόλοιπη ποσότητα του μπουκαλιού και βάζουμε, επιπλέον, ένα κλαδάκι αρωματικό φυτό. Κλείνουμε το μπoυκάλι ερμητικά.