Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΤις πιο σημαντικές στιγμές τις συνοδεύουν ευτυχισμένα τραπέζια. Προσφέρετε στους καλεσμένους σας ευφάνταστες συνταγές φτιαγμένες με βούτυρο LURPAK.
Υλικά
- 550 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο LURPAK
- 25 γρ. νωπή μαγιά
- 60 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γάλα
- βανίλια
Για τη γέμιση
- 500 γρ. φοινίκια
- 150 γρ. ρούμι
- 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για το τέλος
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 1 κουταλιά σούπας ρούμι
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα φοινίκια και τα βάζουμε στη λεκάνη μίξερ μαζί με το ρούμι. “Ζυμώνουμε” μέχρι να γίνει το μείγμα σαν πάστα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι και το αλάτι. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο χοντρό, με διαστάσεις 30 x 45 εκ. περίπου. Απλώνουμε πάνω το μείγμα με τα φοινίκια και σκορπίζουμε τη σοκολάτα πάνω σε αυτό. Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε φέτες πάχους 3 εκ. Τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, σε σχήμα δέντρου αν θέλουμε.
- Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, ανακατεύουμε το μέλι με το ρούμι και αλείφουμε τα ρολά.