Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΟ παραδοσιακός τραχανάς, το πουργούρι, το χαλλούμι, το χοιρομέρι, η κουμανταρία και τα κυπριακά γλυκά, συνδυασμένα σε ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο μενού.
Υλικά
- 300 γρ. πουργούρι
- 200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κουμανταρία
- χοντρό θαλασσινό αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 100 γρ. αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα
- 200 γρ. κάστανα ψημένα
- 70 γρ. παστά χρυσόμηλα
- 70 γρ. παστά δαμάσκηνα
- 70 γρ. παστά σύκα
- 50 γρ. σταφίδες ξανθές
Διαδικασία
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί ρίχνουμε το πουργούρι και τα μπαχαρικά και ψήνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε την Κουμανταρία και 650 γρ. νερό, ανακατεύουμε, καλύπτουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά. Όταν πια σβήσουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Κόβουμε τα αμύγδαλα στη μέση καθέτως και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά με 20 γρ. ελαιόλαδο, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τα κάστανα, ψιλοκομμένα και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για 2’ και προσθέτουμε τα παστά φρούτα, ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε για 1’ και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε με το ψημένο πουργούρι.
- Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τα αμύγδαλα στην αρχή και να προσθέτουμε τα παστά φρούτα και τα κάστανα μαζί με το πουργούρι, έτσι ώστε να ψηθούν όλα μαζί. Το αποτέλεσμα θα θυμίζει παραδοσιακή γέμιση γαλοπούλας, χωρίς κρέας.