Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ αγαπημένη μακαρονοσαλάτα μικρών και μεγάλων σε αμπιγιέ εκδοχή, έτοιμη για όλα, ακόμα και για το τραπέζι του ρεβεγιόν.
Δημήτρης Κοντόπουλος
Υλικά
- 300 γρ. πένες μικρού μεγέθους
- 100 γρ. καπνιστό χοιρινό της αρεσκείας μας (σπεκ, γκουαντσιάλε, απάκι ή μπέικον)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 τμχ. (125 γρ.) μοτσαρέλα μπουράτα
- 2 ώριμα αβοκάντο, σε φέτες
- 6 μπουκετάκια μπρόκολο, βρασμένα αλ ντέντε και στραγγισμένα
- χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μακαρονοσαλάτα, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
- Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε το καπνιστό χοιρινό που επιλέξαμε και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το ελαιόλαδο.
- Ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά τόσο ώστε το λάδι να μην αχνίσει καν, απλώς να ζεσταθεί αρκετά και να απορροφήσει την καπνιστή νοστιμάδα του αλλαντικού, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το χοιρινό και το ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά στο μπολ.
- Στο κέντρο της σαλάτας ακουμπάμε τη μοτσα- ρέλα μπουράτα και γύρω της τα κομμάτια αβοκάντο και τo μπρόκολο. Περιχύνουμε με το χλιαρό καπνιστό λάδι (όλο ή λιγότερο), ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι.
- Στο σερβίρισμα σπάμε την μπουράτα με ένα πιρούνι, ώστε να χυθεί αργά το ημίρρευστο εσωτερικό της.