Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΜια επίσκεψη στις ψαραγορές Blue Island είναι αρκετή για να σας δώσει την έμπνευση που χρειάζεστε, αλλά και τα πιο φρέσκα ψάρια στην αγορά.
Υλικά
- 1 κιλό καλαμαράκια από τις ψαραγορές Blue Island, μικρά και ολόκληρα
- 90 γρ. πάστα κόκκινης πιπεριάς
Για την πάστα κόκκινης πιπεριάς
- 60 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- 25 γρ. πάστα ντομάτας
- 100 γρ. κόκκινη πιπεριά σε άλμη
Για το συνοδευτικό ρύζι πιλάφι
- Τα κεφάλια από τα καλαμαράκια
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. λευκό κρασί
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοκοπανισμένο πιπέρι
- 120 γρ. πάστα κόκκινης πιπεριάς
- 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα την πάστα κόκκινης πιπεριάς χτυπώντας μαζί σε μπλέντερ όλα τα υλικά.
- Στη συνέχεια, καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμαράκια. Ξεχωρίζουμε τα κεφάλια και τα κρατάμε ξεχωριστά.
- Βάζουμε τα καλαμαράκια σε λεκάνη, προσθέτουμε 100 γρ. από την πάστα κόκκινης πιπεριάς που φτιάξαμε, ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και κρατάμε στο ψυγείο.
- Για το ρύζι πιλάφι, βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κεφάλια από τα καλαμαράκια. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αλλάξουν χρώμα, και ρίχνουμε το κρασί, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε την πάστα κόκκινης πιπεριάς και 500 γρ. ζεστό νερό. Μισο-σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10 λεπτά. Προσθέτουμε τότε το ρύζι, ανακατεύουμε, καλύπτουμε εντελώς και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ψήνουμε για 10 λεπτά, κλείνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το πιλάφι για 30 λεπτά -τουλάχιστον- προτού το
σερβίρουμε. - Περνάμε τα καλαμαράκια σε διπλό σουβλάκι και ψήνουμε σε γκριλ και μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως μαζί με το ρύζι πιλάφι.