Κείμενο: Ντίνος Κιούσης
Φωτογραφία: Χριστίνα Καλλιγιάννη, Άκης Ορφανίδης
Η Αλόννησος εκτός από μικρός περιβαλλοντικός παράδεισος, είναι ένας σωστός ψαρότοπος. Εξ ού και ο τόνος Αλοννήσου, που θεωρείται καλύτερος από τους καλύτερους ισπανικούς του Ατλαντικού.
Ταξιδεύοντας στην Αλόννησο γνώρισα τον Γιώργο και την σύζυγό του Αμαλία που είναι οι υπερήφανοι αλλά ταυτοχρόνως και ταλαίπωροι παραγωγοί αυτού του εξαίρετου προϊόντος, του τόνου. Ο Γιώργος είναι, κατά βάση, ιχθυέμπορος. Το 2008 ξεκινήσε μαζί με Αμαλία την βιοτεχνία τυποποίησης του τόνου Αλοννήσου.
Η χρηματοδότηση έγινε με ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Προγράμματα της ΕΟΚ δεν βρέθηκαν γι' αυτούς. Παρόλα αυτά, εγώ στην επίσκεψη μου βρήκα μια βιοτεχνία άρτια εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της υγιεινής. «Το βασικό μας πρόβλημα είναι η διανομή των προϊόντων στην υπόλοιπη Ελλάδα που είναι δύσκολη εξαιτίας των προβληματικών συγκοινωνιών. Και δεν μπορούμε να κάνουμε μετεγκατάσταση αλλού. Το προϊόν μας είναι τόνος Αλοννήσου που ψαρεύεται αποκλειστικά εδώ από τα αλιευτικά του νησιού. Από παλιά μέχρι σήμερα, αρκετές οικογένειες ζουν από το ψάρεμα».
Και πως γίνεται το ψάρεμα του τόνου; «Με ορμητήριο τον κόλπο του Γέρακα στα βόρεια του νησιού τα καΐκια αναχωρούν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα για το ψάρεμα. Στις 3 τα ξημερώματα αρχίζουν να καλάρουν τα παραγάδια με πορεία προς το Άγιο Όρος. Όταν υπάρχουν τούνες στην περιοχή τις εντοπίζουν στο βυθόμετρο και τις ψαρεύουν με μονάγκιστρο. Τούνες ονομάζουν τους μεγάλους κίτρινους τόνους που αρχίζουν από 60 κιλά περίπου και φθάνουν τα 300. Αντίθετα ο κοινός λευκός τόνος ζυγίζει από 15-17 κιλά.
Το ψάρεμα του τόνου γίνεται με παραγάδια. Χίλια πεντακόσια αγκίστρια από κάθε αλιευτικό πέφτουν στη θάλασσα. Το καλάρισμα τελειώνει το ξημέρωμα και στη συνέχεια αρχίζει το λεβάρισμα του παραγαδιού.
Μια ψαριά θεωρείται καλή αν στο λεβάρισμα ανεβάσουν 60-70 ψάρια. Και όπως καταλαβαίνεις όταν φτάνουν τα καίκια είμαι εκεί για να αγοράσω την ψαριά». Από τη θάλασσα στο βαζάκι, ο τόνος περνάει τρία στάδια επεξεργασίας. Πλύσιμο, κόψιμο, καθάρισμα, αφαίρεση του δέρματος, τεμαχισμός, βράσιμο, στέγνωμα ή και κάπνισμα και έπειτα τοποθέτηση στα γυάλινα, αποστειρωμένα δοχεία που θα τον βρούμε στα ράφια.
Αναγνώστου Γεώργιος - Καλογιάννη Αμαλία Ο.Ε., τηλ.: 24240 66207, Fax: 24240 66.207, email: info@alalunga.gr
Στην Αθήνα τον βρίσκουμε ενδεικτικά στα εξής παντοπωλεία:
- Έγγαλον, Τρίτωνος 47, Παλαιό Φάληρο, 210 9847051
- Εύγευστον, Μυκηνών 24 και Μπελογιάννη 91Α, Νίκαια, 210 4909106
- Τυροκομείο Κωσταρέλλου, 26ο χλμ λεωφ. Μαρκοπούλου, Μαρκόπουλο, 22990 25569
- Culpa Deli, Δ. Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό, 210 6719900