Κείμενο: Ντίνος Κιούσης
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΓαύρος με σέλινορίζα και μουστάρδα στο φούρνο, ένας εξαιρετικός μεζές για μερακλήδες.
Υλικά
1 ½ κιλό γαύρος καθαρισμένος
Τέσσερα καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλη σέλινορίζα * κομμένη σε κυβάκια 1 – 2 εκ.
Χυμό από 1 λεμόνι
1 ½ κουτ. σούπας μουστάρδα (όχι καυτερή, κατά προτίμησε αυτήν που έχει εστραγκόν – δρακόντειο)
60 ml λευκό κρασί
120 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι τριμμένο
2 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο
Αλάτι κατά βούληση
Μυστικά
* Eναλλακτικά, επειδή είναι δύσκολο να βρούμε σέλινο ρίζα όλες τις εποχές, αντ' αυτής χρησιμοποιούμε μια μέτρια πατάτα και οκτώ κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο.
Διαδικασία
Για τον γαύρο με σέλινορίζα και μουστάρδα στο φούρνο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Βάζουμε σε ένα ταψί το μισό ελαιόλαδο, την σέλινορίζα, τα καρότα, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και τα ψήνουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί έξω, προσθέτουμε τα ψάρια, το κρασί και το αφήνουμε να ψηθούν για 8 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, λίγο νερό, το πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Όταν βγάλουμε από το φούρνο το ταψί προσθέτουμε την σάλτσα και ψήνουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά.
Σερβίρουμε το φαγητό πασπαλισμένο με το χοντροκομμένο σέλινο. Το συνοδεύουμε με ρύζι, ιδανικά μπασμάτι.