Γλυκά, ζουμερά, πεντανόστιμα. «Φταίει» το καλό terroir, η ντόπια ποικιλία και οι φροντίδες της οικογένειας των βιοκαλλιεργητών.
Το μούσμουλο, με τη λίγη αλλά πεντανόστιμη σάρκα και την εύθραυστη φλούδα, ιδιαίτερα ευαίσθητο στη μεταφορά του, αυστηρά εποχικό, δεν είναι από τις προτιμώμενες καλλιέργειες των γεωργών. Είναι όμως των καταναλωτών. Αυτά που παράγει η οικογένεια των αδελφών Καραμπή είναι μοσχοβολιστά, ζουμερά και πεντάγλυκα. Μυρίζουν καλοκαίρι. Και γι’ αυτό ευθύνονται η ποικιλία, οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές και το κατάλληλο terroir.
H νεαρή Αναστασία, τελειόφοιτος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καλλιεργεί βιολογικώ τω τρόπω, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, στη Ζάχωλη της Κορινθίας, έναν τόπο ηλιόλουστο και παραθαλάσσιο, μούσμουλα από την τοπική ποικιλία Ροζενών της δυτικής Κορινθίας και της ανατολικής Αιγιάλειας. Ο πατέρας της, κ. Χαράλαμπος, δεν αφήνει στιγμή τα χωράφια, ενόσω οι δύο μεγαλύτερες από τις τέσσερις κόρες του συντονίζουν τις καλλιέργειες και τα «πήγαινε-έλα» στις αγορές της Αθήνας.
Από παιδιά, η Αναστασία και η Κωνσταντίνα βοηθούσαν τον αγρότη παππού τους τόσο στα χωράφια, όσο και πίσω από τον πάγκο της λαϊκής. Σήμερα, στα 60 πατρογονικά στρέμματα στο Ανω Διμηνιό και στο Μελίσσι Κορινθίας, που πιστοποιήθηκαν βιολογικά από τη ΔΗΩ το 2006, καλλιεργούνται επίσης πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια, ελιές, ροδάκινα, νεκταρίνια, λωτοί και τριών λογιών σταφύλια: φράουλα, σουλτανίνα και Αττική. Τέλη Μαΐου βγάζουν και βερίκοκα, πρώιμα Aurora αρχικά και στη συνέχεια Μπεμπέκου, Διαμαντοπούλου, Νεράιδα και Mogador, που, κατόπιν ερεύνης, η Αναστασία έκρινε πως είναι ιδανικά για τα εδάφη και το κλίμα της περιοχής.
Στις βιολογικές αγορές: Δευτέρα - Κηφισιά, Τρίτη - Ν. Ηράκλειο, Τετάρτη - Ηλιούπολη, Πέμπτη - Γέρακας, Παρασκευή - Χολαργός, Σάββατο - Ιλιον και Βούλα