Κείμενο: Τασούλα Επτακοίλη
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Η ιστορία ενός Κρητικού οινολόγου που αγάπησε πολύ τη Σαντορίνη και έχει βάλει στόχο του να αναδείξει,με τον καλύτερο τρόπο, τις ποικιλίες της.
Εφτασε στη Σαντορίνη τη δεκαετία του ’90, για να εργαστεί ως οινολόγος στην Oινοποιία Μπουτάρη. Στο νησί γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Κωνσταντίνα Χρυσού, που μια μέρα τού πρότεινε να τον ξεναγήσει στην... προίκα της. Του έδειξε, λοιπόν, τον αμπελώνα της οικογένειάς της, λίγο έξω από τον Πύργο, στο δρόμο για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Ηταν εγκαταλελειμμένος, γιατί οι γονείς της είχαν φύγει από το νησί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956.
Εκείνος δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ· πήρε αμέσως την απόφαση να φυτέψει νέα αμπέλια, να του δώσει ξανά ζωή! Είδε και μια σπηλιά στο βάθος του κτήματος, όπου ο παππούς της Κωνσταντίνας είχε την αγελάδα του. «Εδώ μπορούμε να κάνουμε μια κάναβα», είπε. Πράγματι, έτσι έγιναν τα πράγματα, και ο Κρητικός Χαρίδημος Χατζηδάκης έγινε Σαντορινιός! Χωρίς κεφάλαιο και με εξοπλισμό από δεύτερο χέρι, αλλά με πολλή προσωπική εργασία και μεγάλο πάθος, το ζευγάρι έστησε ένα μικρό υπόσκαφο οινοποιείο. Πρωτοεμφιάλωσαν Μαυροτράγανο το 1997, Σαντορίνη το 1998 και το 1999 τα κρασιά τους έκαναν το ντεμπούτο τους στην αγορά.
Ανθρωπος ολιγόλογος και χαμηλού προφίλ, αλλά εξαιρετικά δραστήριος, με άποψη και γνώσεις για τα περί οίνου και με φιλοσοφία ότι «πρέπει να έχουμε ποιοτικές, όχι ποσοτικές απαιτήσεις», ο Χαρίδημος σήμερα καλλιεργεί 100 στρέμματα με Ασύρτικο, Αηδάνι, Μαυροτράγανο, Βουδόματα και Μαντηλαριά, σε υψόμετρο από 70 έως και 350 μ., εντός της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Σαντορίνη», στα χωριά Πύργος Καλλίστης, Μεγαλοχώρι, Εμπορείο και Ακρωτήρι. Και επιμένει στη βιολογική καλλιέργεια.
Οχι χωρίς κόστος... Εφοδιάζεται με πρώτη ύλη από άλλους παραγωγούς του νησιού. «Για να αγοράσω καλής ποιότητας βιολογικό σταφύλι, πρέπει να πληρώσω 2,50 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που το συμβατικό πωλείται προς 1,20 ευρώ», εξηγεί. Εχει όμως καταφέρει κάτι σπάνιο. Ενώ η παραγωγή του είναι μικρή -70.000 φιάλες το χρόνο-, τα κρασιά του έχουν κερδίσει φήμη, αναγνωρισιμότητα και διακρίνονται σε ολοένα και περισσότερους έγκυρους διαγωνισμούς, εντός και εκτός Ελλάδος, για το ξεχωριστό στυλ και την «κομψότητά» τους.
Και μπορεί σήμερα ο δρόμος να έχει ανοίξει μπροστά του, χωρίς τα εμπόδια που αντιμετώπισε στο ξεκίνημα, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος: «Να διερευνήσω τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης και να αναδείξω τη μοναδική πολυπλοκότητα του σαντορινιού αμπελώνα», όπως λέει ο ίδιος. Σύντομα, θα αποκτήσει και νέα βάση για τους δημιουργικούς πειραματισμούς του: δύο σπηλιές, στην περιοχή της Αγίας Φανερωμένης Πύργου, κάτω από ένα πανέμορφο εκκλησάκι, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, μετατρέπονται σε ένα νέο οινοποιείο, που θα είναι και επισκέψιμο.
Σε αριθμούς
Ο αμπελώνας του Κτήματος καλύπτει 100 στρέμματα. Τα περισσότερα καλλιεργούνται βιολογικά. Στο αμπελοτόπι Μύλος τα κλήματα είναι σχεδόν αιωνόβια. Η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 70.000 φιάλες (9 ετικέτες). Εξαγωγές γίνονται στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
info
Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη, τηλ. 22860 32 466, www.hatzidakiswines.gr
Το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιµο, αλλά, αν πετύχετε τον Χαρίδηµο Χατζηδάκη ή τον συνεργάτη του Κώστα Στάµου, γεωπόνο, σύµβουλο βιολογικής γεωργίας, δεν θα αρνηθούν να σας αφήσουν να ρίξετε µια µατιά.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net