
Φωτογραφία: The Eaters/ Δημήτρης Αλβανός
Αποθήκευση για αργότεραΜια απολαυστική νηστίσιμη μπαρα με σοκολάτα κουβερτούρα και αποξηραμένα φρούτα για ένα τονωτικό σνακ μέσα στη μέρα, στο σπίτι ή στο γραφείο.
Μανώλης Στήθος
Υλικά
- 100 γρ. νιφάδες βρώμης, καβουρδισμένες στον φούρνο στους 180°C για 10-12 λεπτά
- 120 γρ. αποξηραμένα κεράσια (σε καλά ξηροκαρπάδικα) ή κράνμπερις ή σταφίδες – με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα
- 2 γρ. αλάτι
- 200 γρ. μέλι
- 25 ml ελαιόλαδο
- 5 ml εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. κουβερτούρα με 70-72% κακάο, ψιλοκομμένη
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις μπάρες βρώμης με σοκολάτα και ξερά κεράσια σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε καλά τις νιφάδες βρώμης, τα αποξηραμένα κεράσια (ή όποιο φρούτο επιλέξουμε) και το αλάτι.
- Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το μέλι μέχρι να κοχλάσει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 λεπτά, το προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε ξανά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρό προς κρύο και προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύοντας για να σκορπίσουν τα κομμάτια της ομοιόμορφα.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μικρό τετράγωνο ταψάκι με μήκος πλευράς 12 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα, στρώνοντάς το ομοιόμορφα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει σε ένα δροσερό σημείο (κατά προτίμηση όχι στο ψυγείο) και το κόβουμε σε μακρόστενες ή τετράγωνες μπάρες.
- Τις φυλάσσουμε για αρκετές ημέρες σε μέρος δροσερό, σε δοχείο.