Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή είναι η βασική συνταγή για σοκολάτα με γάλα και κουβερτούρα.
Αριστοτέλης Παναγιώταρος
Υλικά
180 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
80 γρ. κουβερτούρα με 50-55% περιεκτικότητα σε κακάο
Μυστικά
- Αν θέλετε να προσθέσετε καφέ ή ποτό, η αναλογία γίνεται 160 γρ. γάλα, 80 γρ. κουβερτούρα και 20 γρ. ποτό/καφέ.
- Για να εμπλουτίσουμε τη σοκολάτα με αλκοόλ, επιλέγουμε δυνατά ποτά, όπως η ρακή, τα ποτά με άρωμα πορτοκάλι (τύπου Cointreau ή Grand Marnier), το ουίσκι και το ρούμι.
- Η μπίτερ σοκολάτα «αγαπάει» τα μπαχαρικά: 1 κόκκος μπαχάρι, λίγο τσίλι στη μύτη του κουταλιού, ένα κομματάκι από αστεροειδή γλυκάνισο ή απλώς τριμμένη κανέλα θα δώσουν έντονο χαρακτήρα στη σοκολάτα.
Διαδικασία
Για τη βασική συνταγή για ζεστή σοκολάτα, ψιλοκόβουμε πολύ καλά την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε σε ένα μπρίκι το γάλα και το βάζουμε στη φωτιά.
Λίγο πριν βράσει (πρέπει να είναι αρκετά καυτό), το αποσύρουμε και το σουρώνουμε πάνω από τη σοκολάτα. Παράλληλα ανακατεύουμε με μια κουτάλα, μέχρι να λιώσει καλά και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αν η θερμοκρασία του γάλακτος δεν είναι αρκετή και δεν λιώσει καλά η κουβερτούρα, μπορούμε να μεταφέρουμε το μπολ σε μπεν μαρί, μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Ζεσταίνουμε μια κούπα βάζοντας λίγο βραστό νερό το οποίο μετά χύνουμε. Σερβίρουμε τη ζεστή σοκολάτα στην κούπα.