Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜε μήλα, όπως την πρωτοέφτιαξαν οι αδερφές Τατέν είναι κλάσικ, αλλά δοκιμάστε την αγαπημένη ανάποδη τάρτα και με βερίκοκα. Ζουμερή, καλοκαιρινή, είναι πολύ ωραία.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 10 φρέσκα βερίκοκα, ανοιγμένα στη μέση (όταν δεν υπάρχουν φρέσκα, βάζουμε κονσέρβα. Ίσως χρειαστούν και παραπάνω – θέλουμε να μπουν στριμωχτά στο ταψί και να μη μένει κενό ανάμεσά τους)
- 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό + λίγο για το ταψάκι
- 120 γρ. (λίγο παραπάνω από 1/2 κούπα) ζάχαρη
- 1 φύλλο σφολιάτας
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ταρτ τατέν με βερίκοκα, ξεκινάμε αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα βερίκοκα, τα πλένουμε, τα ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Αν βάλουμε από κομπόστα, τα στραγγίζουμε και τα ταμπονάρουμε με χαρτί.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 40 γρ. από το βούτυρο και 60 γρ. από τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και αφήνουμε να βράσουν ανακινώντας συνεχώς το κατσαρολάκι, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν καλά γύρω γύρω (περίπου 10-15 λεπτά). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν, χωρίς να τα βγάλουμε από την καραμέλα, ώστε να μαλακώσουν κι άλλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ένα ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ., χωρίς να παραλείψουμε τα τοιχώματα.
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε άλλα 40 γρ. βούτυρο και 60 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, χωρίς να ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε τον βρασμό μέχρι να γίνει μια ξανθιά καραμέ- λα (δεν πειράζει αν κρυσταλλώσει λίγο, γιατί θα λιώσει μετά, στο ψήσιμο). Αδειάζουμε την καραμέλα στη φόρμα ή στο ταψί μας και αφήνουμε να κρυώσει.
- Βγάζουμε τα βερίκοκα από το κατσαρολάκι με την καραμέλα και τα τακτοποιούμε στο ταψί μας πάνω στην καραμέλα που ρίξαμε εκεί. Τα βάζουμε όσο πιο στριμωχτά γίνεται, ώστε να μη μείνουν κενά. Μπορούμε να τα βάλουμε είτε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, ανάλογα με το πώς θέλουμε να φαίνονται στο σερβίρισμα. Κόβουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και τα σκορπίζουμε εδώ κι εκεί πάνω στα βερίκοκα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά.
- Στο μεταξύ, ξεδιπλώνουμε τη σφολιάτα και την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη να γίνει πιο λεπτή, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα τσέρκι ή ένα πιάτο μεγαλύτερο από το ταψί μας, την κόβουμε σε δίσκο και την τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε πάνω από τα βερίκοκα τη σφολιάτα, σπρώχνοντας τις άκρες της να περάσουν ανάμεσα στα φρούτα και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά η σφολιάτα.
- Βγάζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στο ταψί. Έπειτα το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.