Κείμενο: Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπό τις αγαπημένες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, η μαρμελάδα βερίκοκο κερδίζει διαχρονικά.
Υλικά
1 κιλό βερίκοκα, πλυμένα και καθαρισμένα από τα κουκούτσια
1 κιλό (5 κούπες) ζάχαρη
1/2 κούπα χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Βάζουμε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση, τα ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσουν. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε.
Βάζουμε τη μαρμελάδα καυτή μέσα σε ένα μεγάλο ή δύο-τρία μικρότερα αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι το χείλος.
Κλείνουμε αμέσως ερμητικά τα βάζα με την μαρμελάδα βερίκοκο και τα τοποθετούμε ανάποδα, πάνω στο καπάκι τους, μέχρι να κρυώσουν. Έτσι κάνουμε κονσερβοποίηση και τα βάζα σφραγίζουν και δεν μπαίνει αέρας, επομένως διατηρούνται και περισσότερο καιρό. Αν ανοιχτούν, όμως, πρέπει να μπουν στο ψυγείο.