Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
36 σουδάκια (έτοιμα * ή τα φτιάχνουμε μόνοι μας)
Για την κρέμα
350 γρ. γάλα φρέσκο
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλιας
Για την καραμέλα
250 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
100 γρ. γλυκόζη
Για τη ζεστή σος σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
Μυστικά
* Σουδάκια μπορούμε να παραγγείλουμε από ζαχαροπλαστεία. Πωλούνται επίσης συσκευασμένα σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, συνήθως εκεί που βρίσκονται και τα σαβουαγιάρ. Μπορούμε βέβαια να τα φτιάξουμε και μόνοι μας.
Διαδικασία
Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους).
Πριν πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα αυτό πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
Επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα.
Αφήνουμε να κρυώσει (1-2 ώρες στο ψυγείο).
Αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα ή με το μίξερ, μέχρι να γίνει ξανά λεία και απαλή.
Καραμέλα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και έπειτα αφήνουμε να βράσουν έως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Αποσύρουμε.
Για να σχηματίσουμε κλωστές καραμέλας, αφήνουμε την καραμέλα ελάχιστα να πήξει κι έπειτα με δύο πιρούνια σηκώνουμε λίγη και με γρήγορες κινήσεις αριστερά δεξιά πάνω σε μία λαδόκολλα δημιουργούμε τις κλωστές.
Τις αφήνουμε για 1-2 λεπτά και τις μαζεύουμε σε μπάλα. Δεν τις βάζουμε στο ψυγείο και διατηρούνται για λίγες ώρες, γιατί λιώνουν από την υγρασία. Αν θέλουμε, μπορούμε να κρατήσουμε μια ποσότητα καραμέλας για να βουτήξουμε την επιφάνεια των σου.
Ζεστή σος σοκολάτας
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, λίγο πριν βράσει, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά ανακατεύοντας.
Σερβίρουμε τη σος ζεστή και, όταν παγώσει, τη λιώνουμε ξανά σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Συναρμολόγηση
Με τη μύτη ενός μαχαιριού τρυπάμε τα σου στο κάτω μέρος και τα γεμίζουμε με την κρέμα χρησιμοποιώντας σακούλα κορνέ.
Σε ένα πιάτο βάζουμε λίγη ζεστή σος σοκολάτα, από πάνω τρία σου και άλλο ένα στην κορυφή δημιουργώντας μια μικρή πυραμίδα.
Γαρνίρουμε, το προφιτερόλ με ζεστή σος σοκολάτας, με κλωστές καραμέλας.