Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια παλιάς σχολής κρέμα καραμελέ φούρνου, μόνο που αυτή είναι σοκολατένια κι έχει και καφέ! Ετοιμάζεται εύκολα και θα κλείσει με τον καλύτερο –και εντυπωσιακότερο– τρόπο το γιορτινό ή το κυριακάτικο γεύμα.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 280 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική λίγο λάδι, για το άλειμμα της φόρμας
- 280 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1 μονός εσπρέσο (αν δεν έχουμε εσπρεσιέρα, χρησιμοποιούμε 1 κουτ. σούπας νες καφέ σε σκόνη ή σκόνη για στιγμιαίο εσπρέσο)
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας κακάο
- 60 γρ. κουβερτούρα με 70-72% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
- 3 κρόκοι αυγών
- 40 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 1 κουτ. σούπας ρούμι
- 120 γρ. έτοιμα μπισκότα αμαρέτι, σπασμένα σε μικρά κομμάτια
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ιταλική σοκολατένια κρέμα καραμελέ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε μια επίπεδη επιφάνεια.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ 25 x 10 εκ., χωρητικότητας 1 λίτρου.
- Ρίχνουμε τη λευκή ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί.
- Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και περιμένουμε για ελάχιστα λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να πάρει ξανθό χρώμα, να καραμελώσει και να σκορπίσει χαρακτηριστικά ωραίο άρωμα – προσέχουμε μην την κάψουμε.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αδειάζουμε τη μισή καραμέλα στη λαδωμένη φόρμα και την άλλη μισή στο κέντρο της λαδόκολλας.
- Ανασηκώνουμε αμέσως τη φόρμα και την κινούμε έτσι ώστε η καραμέλα να απλωθεί σε ομοιόμορφη στρώση σε όλο τον πυθμένα.
- Αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, γιατί με το που κρυώνει η καραμέλα, σταθεροποιείται.
- Με την ανάποδη ενός κουταλιού απλώνουμε ομοιόμορφα και την καραμέλα πάνω στη λαδόκολλα.
- Αφήνουμε και τις δύο καραμέλες να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν.
- Σπάμε την καραμέλα στη λαδόκολλα σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια, για να τα χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση, και αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψουν και να ετοιμάζονται να αφρίσουν.
- Ρίχνουμε και τον εσπρέσο ή τη σκόνη καφέ, το κακάο και τη σπασμένη κουβερτούρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ελαστική σπάτουλα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα, με όγκο.
- Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα της κατσαρόλας, ρίχνοντάς το από ψηλά και σε πολύ αργή ροή (για να κρυώνει όσο θα πέφτει και να μην κάψει τα αυγά), χτυπώντας ασταμάτητα μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα.
- Προσθέτουμε το ρούμι και τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα και την τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί.
- Ρίχνουμε στο ταψί καυτό νερό, η στάθμη του οποίου πρέπει να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας.
- Ψήνουμε για 1 ώρα (ή λίγο περισσότερο), μέχρι η επιφάνεια της κρέμας να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά η κρέμα να είναι ελαφρώς τρεμουλιαστή αν τη «σκουντήξουμε» με το δάχτυλό μας (ή με ένα κουτάλι) στο κέντρο της.
- Βγάζουμε τη φόρμα από το ταψί και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σκεπάζουμε σφιχτά τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες (ή όλο το βράδυ), μέχρι να σφίξει εντελώς και να κρυώσει.
Σερβίρισμα
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη.
- Περνάμε τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στην κρέμα και στα τοιχώματα της φόρμας για να την ξεκολλήσουμε.
- Την καπακώνουμε με μια πιατέλα και την αναποδογυρίζουμε μέσα στην πιατέλα, με γρήγορη, αλλά ήρεμη και σταθερή κίνηση.
- Διακοσμούμε την επιφάνεια της κρέμας με τα σπασμένα κομμάτια καραμέλας από τη λαδόκολλα και τη σερβίρουμε κομμένη σε φέτες.