Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΤο τζιντζερμπρεντ ήταν μια δημοφιλής απόλαυση τον Μεσαίωνα, στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και εκθέσεις, ενώ υπήρχαν ακόμη και εκδηλώσεις αφιερωμένες αποκλειστικά σε αυτό. Αρχικά, ο όρος «τζίντζερμπρεντ» αναφερόταν στο ζαχαρωμένο τζίντζερ και αργότερα περιέγραφε ένα γλύκισμα φτιαγμένο με μέλι και μπαχαρικά. Όπως υποστηρίζεται, στην Ευρώπη το έφερε το 992 μ.Χ. ο Αρμένιος μοναχός Γρηγόριος της Νικόπολης, ο οποίος έζησε στο Bondaroy στη βόρεια-κεντρική Γαλλία, κοντά στην πόλη Pithiviers, για επτά χρόνια μέχρι τον θάνατό του κι εκεί δίδαξε στους Γάλλους την τέχνη του τζίντζερμπρεντ. Από τον 13ο αιώνα, ένα είδος τζίντζερμπρεντ παρασκευαζόταν στο Toruń, τότε πολιτεία του Τευτονικού Τάγματος (τώρα Πολωνία), και μεταφέρθηκε στη Σουηδία από Γερμανούς μετανάστες. Οι Σουηδές καλόγριες το 1444 έψηναν τζίντζερμπρεντ για να αντιμετωπίσουν τη δυσπεψία, ενώ και στην Αγγλία το τζίντζερμπρεντ θεωρήθηκε, επίσης, ότι είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς ο John Baret, συγγραφέας του 16ου αιώνα, το περιέγραψε ως «ένα είδος κέικ ή πάστας που φτιάχνεται για να ανακουφίζει το στομάχι». Τον 17ο αιώνα ξέρουμε ότι μπισκότα τζίντζερμπρεντ πωλούνταν στην Αγγλία σε μοναστήρια, φαρμακεία και σε υπαίθριες αγορές, ενώ έγιναν ευρέως διαθέσιμα τον 18ο αιώνα. Το ανθρωπόμορφο σχήμα τους αποδόθηκε αρχικά στη βασίλισσα Ελισάβετ Α ́, η οποία τα σέρβιρε σε ξένους αξιωματούχους.
Ευγένιος Βαρδακαστάνης
Υλικά
Για τα μπισκότα
360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
αλάτι (στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού)
170 γρ. βούτυρο αγελάδας
150 γρ. ανοιχτή καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
110 γρ. σκούρα καστανή ή μαύρη ζάχαρη, κρυσταλλική (έχει έξτρα μελάσα, γι’ αυτό είναι αρκετά νωπή)
1 μέτριο αυγό
τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας
Για το γλάσο
460 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. ασπράδι αυγού (περίπου 2 ασπράδια από αυγά μεσαίου μεγέθους)
2 κουτ. γλυκού (10 γρ.) χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα gingerbread cookies, ξεκινάμε χτυπώντας στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το αυγό και σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. Τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου, να παγώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Κόβουμε τη ζύμη με κουπάτ της επιλογής μας (ανθρωπάκια, αστέρια, καρδιές, χριστουγεννιάτικα σχέδια κ.ά.) και τα τακτοποιούμε στο ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Γλάσο
Χτυπάμε με το σύρμα όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα κορνέ με λεπτή μύτη και διακοσμούμε τα μπισκότα. Αν δεν έχουμε τόσο λεπτό κορνέ, απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια των μπισκότων με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε για 1 ώρα να στεγνώσουν και σερβίρουμε.