Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Τους βγάζουμε τα καπάκια και τους βάζουμε σε λίγο νερό. Διαλέγουμε μόνο όσους περπατάνε, σαφές δείγμα ότι είναι ζωντανοί. Τους υπόλοιπους τους πετάμε. Και ακολουθούμε τη διαδικασία της συνταγής. Αυτά ισχύουν για τους καλοκαιρινούς χοχλιούς, αυτούς δηλαδή που μαζεύουμε ή αγοράζουμε αυτή την εποχή. Οι χειμωνιάτικοι δεν έχουν καπάκια και χρειάζεται να τους βάλουμε μέσα σε μια πάνινη σακούλα με αλεύρι ή με πίτουρο για μία εβδομάδα πριν μαγειρευτούν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χοχλιοί όταν ξυπνήσουν περπατούν και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα βγουν από το σκεύος όπου τους έχουμε τοποθετήσει, αλλά και ότι θα πρέπει να έχουν αρκετό αέρα.