Κείμενο: Δημήτρης Ρουσουνέλος
Με την Μύκονο έκλεισε τον φετινό του κύκλο, τρίτο στη σειρά, το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Εικοστή ένατη στη σειρά παρουσίαση μιας τοπικής πρότασης που ανασκαλίζει την παράδοση και τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες των μικρών πατρίδων και τα προϊόντα κάθε περιοχής, για να παρουσιάσει όχι μια πλήρη πρόταση, αλλά μια γκάμα προϊόντων και εδεσμάτων που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν ή να προσφερθούν αυτούσια ή όχι, σε μπουφέ ή αλά καρτ στο πρωινό ενός ξενοδοχείου. Μια τέτοια νόστιμη γευστική πατρίδα αποδείχτηκε και η Μύκονος, που ξεδιπλώθηκε χάρη σε τοπικές συλλογικότητες, μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Ανάμεσα τους οι Παναγιώτης Μενάρδος, Γιάννης Γαβαλάς, Ειρήνη Ζουγανέλη, Γιώργος Ριζόπουλος, Νίκος Κουκιάσας, Μαργαρίτα Τσακιρίδη, Γεωργία Καλαντζή, Σύλλογος Γυνακών Μυκόνου, Σύλλογος Γυναικών Ανωμερίτισσες, Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου κ.ά.
Στον μπουφέ που παρουσιάστηκε σε πλήρη ανάπτυξη, με πολλά επίπεδα και δομή ξενοδοχειακού πρωινού ώστε να διευκολύνει το πολυπληθές ακροατήριο και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν περί τα 60 εδέσματα και προϊόντα, σε μια σειρά από κατηγορίες όπως ροφήματα, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά, πίτες, γλυκά κλπ. Ήταν μια έκπληξη που έδειχνε ότι η Μύκονος δεν είναι απλά ένα θεριό υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης που κείτεται στο πέλαγος, αλλά ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί με βαθιά παράδοση και στην τοπική γαστρονομία. Οι Μυκονιάτες δεν αρκέστηκαν να παρουσιάσουν την ζωντανή παραδοσιακή τους μαγειρική, αλλά φρόντισαν να την πάνε ένα βήμα παραπέρα, δεδομένου ότι θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στους ασχολούμενους με την εστίαση στον τουρισμό: αν πραγματικά αξίζει, ακόμα κι αν η παράδοσή μας δεν είναι θελκτική στον επισκέπτη, ταξιδιώτη, φιλοξενούμενό μας, υπάρχει πάντα ο τρόπος να του δώσουμε μια γεύση από Μύκονο ερχόμενοι εμείς ένα βήμα πιο κοντά στις γευστικές του συνήθειες. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να τον κερδίσουμε. Όπως εξηγήθηκε, άλλωστε, στη δόμηση της πολυποίκιλης μυκονιάτικης πρότασης χρειάστηκε να κάνουν ένα βήμα πίσω για να «πάρουν φόρα» και να βρεθούν δέκα βήματα μπροστά.
Βρήκαν τον μίτο της βαθιάς παράδοσης στην αρτοποιία, με τις κουβαρωτές, τις κουλούρες, τον πούλο και το πρωτοφούρνι, για να προτείνουν πλάι τους μια πιο σύγχρονη απόδοση σε μικρά ζυμωτά ψωμάκια, σταφιδοκουλούρια και σιμίτια με ταχίνι. Πήραν την μελόπιτα και πέρασαν τη γέμισή της σε μακαρόν, την παρουσίασαν σε μικρά ατομικά ταρτάκια (σχεδόν μπουκίτσες), πήραν την κρεμυδόπιτα και της έδωσαν μια πιο διαχειρίσιμη ατομική φόρμα, είτε από την παράδοση των τσιμπητών, είτε σε κλειστού τύπου ατομικό τυροπιτάκι. Πρόσθεσαν τη λούζα και την τυροβολιά σε μικρά κέικ τύπου μάφινς, ονόμασαν φανουράκια τα μικρά ατομικά κέικ φανουρόπιτας, τύλιξαν την λεπτοκομμένη λούζα σε ρολό με τυροβολιά και ντόπιο γιαούρτι, άνοιξαν το εξαιρετικά μυρωδάτο μυκονιάτικο λουκάνικο και ο κιμάς του άρτυσε ντόπια αβγά με σάλτσα ντομάτας, έφτιαξαν το δικό τους crocque madame (a la Mykoniene) με λούζα, τυροβολιά και Κυκλαδίτικη γραβιέρα, πρόσθεσαν τυροβολιά και καρύδια στα ξεροτήγανα… Όλα αυτά πλάι σε παρασκευές και εδέσματα όπως η γαλαχτιά (είδος αριάν), τα αβγά με την ντομάτα, το ζυμωτό ψωμί με λάδι, με μπελτέ, ή με φρέσκια ντομάτα, τα αμυγδαλωτά, το κυδωνόπαστο, ραφιόλια στο τηγάνι, ροφήματα όπως φλισκούνι, δυόσμος, φασκόμηλο, ελληνικό καφές με ταχίνι και άλλα πολλά και νόστιμα.
Στην εκδήλωση εκτός από τον πρόεδρο της διοργανώτριας τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μιχάλη Αποστόλου, μίλησε και το μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε., ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία κ. Γιώργος Πίττας που δήλωσε συγκινημένος ότι: η Μύκονος, άργησε να μπει στο πρόγραμμα, αλλά έδωσε σημαντικό περιεχόμενο με ουσία και ένα διαφορετικό στίγμα στην αντίληψη για το ελληνικό πρωινό. Κλείνοντας εξήρε την εμπνευσμένη πρόταση για το «Πρωινό του Ξενύχτη» σαν τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος ενταγμένου απολύτως στο μυκονιάτικο περιβάλλον από την πολυμήχανη ομάδα που εργάστηκε για το πρωινό του νησιού.
Το Πρωινό του Ξενύχτη
Πολύ συχνά τα ξενοδοχεία καλούνται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις τύπου hungover. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε στην ομάδα που επεξεργάστηκε την πρόταση για το Ελληνικό Πρωινό στη Μύκονο η ιδέα για ένα πρωινό που θα απευθύνεται σε φιλοξενούμενους κάθε ηλικίας, που έχοντας απολαύσει μια μακριά βραδιά, ξυπνάνε αργά το πρωί και έχουν ανάγκη από μια ιδιαίτερη φροντίδα. Aφορά τους πελάτες που ξενυχτάνε (και ποιος δεν ξενυχτάει;), που πίνουν πάρα πάνω (και ποιος δεν πίνει κάτι πάρα πάνω στην Μύκονο;) και μετά πιθανόν έχουν βαρύ κεφάλι, ναυτία, υπογλυκαιμία, αφυδάτωση. Πρόκειται για μια ιδέα, ένα νέο προϊόν το οποίο θα προσφέρεται από τα ξενοδοχεία που θα το επιλέξουν α λα καρτ.
Η συλλογική επεξεργασία του Πρωινού του Ξενύχτη, βασίστηκε σε ιδέα της Αντζελίνας Καλογεροπούλου (Two Minutes Angie) που συμμετείχε στην ομάδα και παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Ριζόπουλο, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε τροφές που έχουν φρουκτόζη (φρούτα, μέλι) για να βοηθήσουμε στον γρήγορο μεταβολισμό τυχόν τοξικών ουσιών. Να δώσουμε τροφές με σουσάμι και ταχίνι για τον ίδιο σκοπό. Να δώσουμε τροφές με πρωτεΐνες όπως αυγά, παξιμάδι και άφθονα υγρά για την αφυδάτωση. Για να ηρεμήσουμε το στομάχι, σούπες η γάλα. Τα Μυκονιάτικα τυριά με τις προβιοτικές τους ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου».
Με βάση αυτά η ομάδα παρουσίασε μια ενδεικτική πρόταση που θα μπορούσε να διαφέρει από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και από τόπο σε τόπο:
- Κοκορόζουμο με λεμόνι και κριτσίνια κοπανιστής ή Χυμός φρέσκων φρούτων ή Γάλα ζεστό με μέλι
- Μοστράκια με τριμμένη ντομάτα, ξινότυρο και βασιλικό ή Κουλούρι με σουσάμι και Κυκλαδίτικες γραβιέρες
- «Ήλιος» αυγά τύπου καγιανάς με ντομάτα ή Ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή ή Κοτόσουπα με τραχανά
- Ρυζόγαλο ή Τυροβολιά με μέλι και σουσάμι ή Γιαούρτι Μυκόνου με φρέσκα ή ξερά φρούτα και ψημένα αμύγδαλα.
Πρόκειται για μια ιδέα που μπορεί να αναπτυχθεί με στοιχεία τοπικότητας. Εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο της προώθησης τοπικών γεύσεων, προϊόντων και διατροφικών συνηθειών, την πεμπτουσία δηλαδή της ιδέας του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό. Το ενδιαφέρον των παρισταμένων ξενοδόχων της Μυκόνου και όσων γενικότερα παρακολουθούν τις σχετικές παρουσιάσεις ανά την Ελλάδα δεν αρκεί. Χρόνο με τον χρόνο ελπίζουμε ότι η σύνδεση της τοπικής παραγωγής σε όλη την Ελλάδα με την καρδιά της εστίασης στα ξενοδοχεία και όχι μόνο, θα γίνεται μια άρρηκτη σχέση με αμοιβαία στήριξη και εμπιστοσύνη