Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου, Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου
Ο Κώστας Κωνσταντίνου ανέλαβε τον αμπελώνα της οικογενείας, τον μεγάλωσε και έχτισε ένα σύγχρονο οινοποιείο στο Πέρα Πεδί παρουσιάζοντας μια σειρά από κρασιά που αποτυπώνουν το terroir της περιοχής. Η κορωνίδα όλων το Shiraz το οποίο και ξεχώρισε στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γ» ανάμεσα σε ερυθρά κυπριακά κρασιά από γηγενείς και ξενικές ποικιλίες που έχουν παλαιώσει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Όπως λέει ο κ. Κωνσταντίνου «η επιτυχία του Shiraz οφείλεται στην καλή ποιότητα σταφυλιών από επιλεγμένα αμπέλια που δουλεύουμε πάνω από δεκαπέντε χρόνια και στη δουλειά που βάζουμε ως οινοποιοί και προσπαθούμε να περάσουμε στην μπουκάλα».
Το Shiraz 2015 είναι φρουτώδες, με καλή πυκνότητα, μαλακές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και μια πικάντικη νότα στην επίγευση. Η εμπειρία τον δίδαξε ότι χωρίς σοβαρή δουλειά στο αμπέλι και καλή ποιότητα σταφυλιού είναι «περιορισμένες οι δυνατότητες του οινοποιού, δεν μπορεί να κάνει θαύματα». Σε μια εικοσαετία δημιούργησε μια γόνιμη συνεργασία με 30-35 αμπελουργούς φροντίζοντας έναν αμπελώνα 350 δεκαρίων, σκορπισμένο στο βουνό Αφάμης. Τα 25 δεκάρια είναι ιδιόκτητα και η επέκτασή τους αποτελεί άμεση προτεραιότητα του οινοποιείου. Μέσα στο 2020 ενεργό ρόλο θα αποκτήσει και ο γιος του Παναγιώτης, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην οινολογία. Η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου φτάνει στις 140-150.000 φιάλες, ενώ το Shiraz 2015 κυκλοφόρησε σε 10.000 μπουκάλια. «Η οινοποίηση είναι μια διεργασία που δεν έχει αύριο» τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου. «Όμως όταν ένα κρασί εκφράζει εμένα και τις προσπάθειες που έχω κάμει, είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου».
-Οινοποιείο Κωνσταντίνου
Πέρα Πεδί, Λεμεσός, Τ/25470370, 99681341.
ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ:
Σε ενημερωμένες κάβες και στο οινοποιείο (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών καθημερινά, εκτός Κυριακής)