Αμύγδαλα, φυστίκια, φουντούκια, καρύδια και κουκουνάρια σε ένα πλούσιο μπακλαβά. Ακαταμάχητος!
Υλικά
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, ανάλατα
100 γρ. φιστίκια
50 γρ. φουντούκια
50 γρ. καρύδια
100 γρ. κουκουνάρια
150 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
130 γρ. βούτυρο αγελάδος, για άλειμμα (ταψιού και φύλλων)
450 γρ. φύλλα Βηρυτού ή φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 λεμόνι ακέρωτο, κομμένο στη μέση
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τον μπακλαβά με 5 ξηρούς καρπούς, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, στον αέρα.
Κοπανάμε τους ξηρούς καρπούς (εκτός από τα κουκουνάρια) σε χοντρά κομμάτια και τους απλώνουμε σε αντικολλητικό ταψί. Προσθέτουμε και τα κουκουνάρια.
Τους ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, προσέχοντας να μην μαυρίσουν. Ενδιαμέσως ανακατεύουμε μία φορά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ. Τους αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά.
Επειτα τους ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι, προσέχοντας να μην κάψει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και απλώνουμε μέσα στο ταψί το 1/3 των φύλλων, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Από πάνω απλώνουμε τη μισή γέμιση και σκεπάζουμε με τα μισά από τα φύλλα που έχουν απομείνει, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα φύλλα που απέμειναν, πάντα βουτυρωμένα.
Χαράζουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια και τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C, για περίπου 40 λεπτά.
Σιρόπι
Βάζουμε τα τρία υλικά σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
Αφαιρούμε το λεμόνι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει κάπως και να γίνει χλιαρό.
Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο. Και τον περιχύνουμε σιγά-σιγά, όπως είναι καυτός, με το χλιαρό σιρόπι, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα.
Αφήνουμε τον μπακλαβά με τους 5 ξηρούς καρπούς να σιροπιαστεί για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.