Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου, Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου
Η κουμανταρία είναι το πρώτο και μοναδικό κυπριακό κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ένα γλυκό κρασί που θεωρείται το παλαιότερο στον κόσμο, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο παραγωγής στο βάθος των αιώνων. Η St. John της ΚΕΟ ενθουσίασε τους κριτές στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» ανάμεσα σε οκτώ κουμανταρίες που έχουν παλαιώσει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση με μικρή διαφορά από τη δεύτερη.
Η ΚΕΟ παράγει κρασί και κουμανταρία από το 1927 και έχει συμβάλει όσοι λίγοι στο σημερινό οινικό τοπίο του Κύπρου. Για την παραγωγή της St. John συνεργάζεται με παραγωγούς των κρασοχωρίων της επαρχίας Λεμεσού και ακολουθεί πιστά την αυστηρή νομοθεσία που διέπει το εθνικό μας κρασί, τους βαθμούς Baumé στη σακχαροπεριεκτικότητα και την αλκοολική ζύμωση και τις συγκεκριμένες προδιαγραφές στους ελέγχους ποιότητας των κυβερνητικών υπηρεσιών. «Η καθορισμένη περιοχή είναι μια από τις πέντε αμπελουργικές περιοχές ΠΟΠ της Κύπρου» επισημαίνει ο Δημήτρης Αντωνίου, οινολόγος και διευθυντής του οινοποιείου της ΚΕΟ στη Μαλλιά. «Εκεί ανήκουν 14 χωριά και μόνο σε αυτά μπορείς να έχεις αμπελώνες για να παραγάγεις τον οίνο βάσης κουμανταρίας». Η επιστημονική ομάδα της εταιρείας με την καθοδήγηση του κ. Αντωνίου, παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλές στους αμπελουργούς για την εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας των σταφυλιών. Οι γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαύρο γίνονται μια εξαιρετική κουμανταρία, ένα φινετσάτο επιδόρπιο κρασί που στέκεται με παρρησία στα διεθνή σαλόνια δίπλα στα καλύτερα.
Η Κουμανταρία St. John παλαιώνεται και συντηρείται μέσα σε δρύινα βαρέλια σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λεμεσό «για τουλάχιστον πέντε χρόνια κατά μέσο όρο πριν βγει στην αγορά» και εμφιαλώνεται σε ένα μπουκάλι που σχεδιαστικά είναι το ίδιο από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του. Η ετήσια παραγωγή της φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια φιάλες και στο εξωτερικό διοχετεύονται γύρω στα 150.000 μπουκάλια. «Η επιτυχία της St. John οφείλεται στο πάθος, στη δημιουργία επιστημονικής ομάδας, η οποία ανέπτυξε το προϊόν και το έφερε ποιοτικά στο ανώτατο σημείο, και στο σωστό μάρκετινγκ για να το προωθήσει» καταλήγει ο κ. Αντωνίου. «Γι΄ αυτό και η ΚΕΟ είναι ο leader στην αγορά και την πώληση κουμανταρίας. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αγοράς».
Μέσα στις προτεραιότητες της εταιρείας η ανάπτυξη του οινοποιείου στη Μαλλιά ώστε να συγκεντρωθεί εκεί όλη η οινοποιητική μονάδα, ένα σχέδιο που αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το 2024.
-Κουμανταρία St. John
ΚΕΟ, Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 1, Λεμεσός, Τ/25020000, keogroup.com
ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ:
Σε όλες τις υπεραγορές και κάβες και σε μεγάλα περίπτερα.