Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο bhel puri είναι ένα μείγμα από αλμυρές μπουκιές με τραγανό ρύζι, πατάτες και πράσινο μάνγκο μαζί με τσάτνεϊ ταμάρινδου και μέντας. Σερβίρεται φρέσκο σε μπολ και είναι αγαπημένο σνακ για το ηλιοβασίλεμα στην παραλία Τσοουπάτι στο Μουμπάι (Βομβάη).
Υλικά
- 3 πατάτες, κοµµένες στα 4
- 1 ντοµάτα
- 120 γρ. διογκωµένο ρύζι ή νιφάδες ρυζιού (σε καταστήµατα µε έθνικ ή βιολογικά τρόφιµα ως puffed rice ή rice krispies – αντικαθιστούµε µε µπασµάτι, έτοιµο, µαγειρεµένο, µε διαφορετικό αποτέλεσµα)
- 60 γρ. νουντλς λεπτά
- 1 µέτριο µάνγκο, σε λωρίδες (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και µανάβικα)
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 4 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µέντας, ψιλοκοµµένα
- 1 κουτ. γλυκού chaat masala
- 12 θρυµµατισµένα τσιπς puri (τραγανό πιτάκι)
- φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού
Για το τσάτνεϊ μέντας
- 50 γρ. φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού
- 50 γρ. φύλλα µέντας
- 6 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 3 πιπεριές τσίλι, χοντροκοµµένες
- 1/2 κόκκινο κρεµµύδι ξερό, σε καρέ
- 3 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
Για το τσάτνεϊ ταμαρινδού
- 60 γρ. µαραθόσποροι
- 440 ml πουρές ταµάρινδου (σε µαγαζιά µε έθνικ προϊόντα – αντικαθιστούµε µε 1 φλιτζάνι χυµό από λάιµ, στον οποίο έχουµε διαλύσει 3 κουτ. σούπας ζάχαρη)
- 100 γρ. τζίντζερ, κοµµένο σε φέτες
- 300 γρ. µαλακή καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας chaat masala
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Για το τσάτνεϊ µέντας: Ρίχνουµε όλα τα υλικά σε έναν πολυκόφτη και χτυπάµε µέχρι να πολτοποιηθούν. Μεταφέρουµε το µείγµα σε µια κατσαρόλα και το αφήνουµε να πάρει βράση σε µέτρια φωτιά. Αποσύρουµε, αφήνουµε να κρυώσει και προσθέτουµε αλάτι. Το βάζουµε στην άκρη.
Για το τσάτνεϊ ταµάρινδου: Βάζουµε ένα µικρό τηγάνι σε χαµηλή φωτιά και καβουρδίζουµε τους µαραθόσπορους για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε τον ταµάρινδο, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και 250 ml νερό. Μαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 6-7 λεπτά ή µέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
Αφαιρούµε τις φέτες τζίντζερ και µαγειρεύουµε το υπόλοιπο µείγµα για 8-10 λεπτά ή µέχρι να γίνει ένας παχύς πολτός. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τους µαραθόσπορους, τη σκόνη τσίλι, το κύµινο, το chaat masala και το αλάτι. Σιγοβράζουµε σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να πήξει το µείγµα και να αποκτήσει πυκνότητα (να πέφτει σε στρώσεις από το κουτάλι). Αφήνουµε να κρυώσει.
Βράζουµε τις πατάτες σε νερό για 10 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν και στη συνέχεια τις κόβουµε σε µικρούς κύβους. Χαράσσουµε έναν σταυρό στη βάση της ντοµάτας. Τη βυθίζουµε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τη στραγγίζουµε και την ξεφλουδίζουµε. Κόβουµε σε χοντρά κοµµάτια την ντοµάτα, αφαιρώντας την καρδιά και τους σπόρους, και κρατάµε όλο τον χυµό.
Βάζουµε το ρύζι, τα νουντλς, το µάνγκο, το κρεµµύδι, τον ψιλοκοµµένο κόλιανδρο, το chaat masala και τα τσιπς puri σε ένα µεγάλο µπολ και ανακατεύουµε. Όταν αναµειχθούν καλά, προσθέτουµε ανακατεύοντας λίγο από το κάθε τσάτνεϊ. ∆ιαφοροποιούµε τις ποσότητες των τσάτνεϊ ανάλογα µε τη γεύση που θέλουµε να πετύχουµε. Το τσάτνεϊ ταµάρινδου έχει ξινή γεύση, ενώ το τσάτνεϊ µέντας είναι καυτερό. Σερβίρουµε σε µικρά µπολ και γαρνίρουµε µε φύλλα κόλιανδρου.
Όσο τσάτνεϊ µέντας αποµείνει µπορεί να καταναλωθεί µε σαµόσας ή pakora, αλλά δεν µπορεί να φυλαχθεί. Το τσάτνεϊ ταµάρινδου που δεν χρησιµοποιήσαµε µπορούµε να το φυλάξουµε σε ένα βάζο στο ψυγείο για αρκετές εβδοµάδες.