Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αποθήκευση για αργότερα«Γεύση στο φουλ», λέει η σεφ στην Τήνο, Αντωνία Ζάρπα, για τούτη τη σάλτσα ντομάτας που μας προτείνει. «Είναι μια σάλτσα φοβερή, αλλά πρέπει να έχεις διαλέξει νόστιμες ντομάτες, σαρκώδεις και αρωματικές», συμπληρώνει η σεφ. Επιλέξτε πομοντόρια καλής ποιότητας ή όποια άλλη καλή ντομάτα έχετε εντοπίσει στον μανάβη ή στη λαϊκή και φτιάξτε γερές δόσεις για τον χειμώνα!
Αντωνία Ζάρπα
Υλικά
- 1.500 γρ. ντομάτες ώριμες, σφιχτόσαρκες και γερές
- 6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 3 φύλλα δάφνης, κατά προτίμηση φρέσκα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κοφτή κουτ. σούπας
- αλάτι
Μυστικά
Πώς τη χρησιμοποιούμε:
- Αλείφουμε τη βάση πίτσας για αξέχαστη «μαργαρίτα» ή άλλη πίτσα της επιλογής μας. Ιδανική, φυσικά, για μακαρονάδες.
- Την αλείφουμε σε φρέσκο χωριάτικο ψωμί και συμπληρώνουμε με μπόλικη φέτα και λίγη ρίγανη.
- Απλώνουμε μία δόση σάλτσας σε ένα πιάτο, πάνω της στρώνουμε φιλέτα γαύρου μαρινάτου, σκορπίζουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με ούζο.
- Τη σερβίρουμε απλωτή σε πιάτο και από πάνω βάζουμε μία δόση βραστά αμπε- λοφάσουλα, ραντισμένα με ελαιόλαδο.
- Το ζουμί από το ζούληγμα της ντομάτας στο μπολ είναι ό,τι πρέπει για να βράσουμε εκεί ζυμαρικά ή απλώς για να το πιούμε, ελαφρά αλατισμένο ή σκέτο.
Διαδικασία
- Για τη σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε και χοντροκόβουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τον ομφαλό και το λευκό, σκληρό τμήμα τους, αν έχουν, και ρίχνουμε τα κομμάτια σε μεγάλο μπολ.
- Τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, πιέζοντας και «ζυμώνοντάς» τες για να αποβάλουν τα ζουμιά τους, τα οποία ανάλογα με τις ντομάτες μπορεί να φτάσουν και τα 500 ml.
- Στραγγίζουμε τις μισολιωμένες ντομάτες, αλλά κρατάμε το ζουμί κατά μέρος για άλλη παρασκευή.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα με τις δάφνες για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρουν βράση για 5-6 λεπτά, ώστε η ντομάτα να απορροφήσει το παραπανίσιο ελαιόλαδο, για να μην το «βγάλει» αργότερα στη σάλτσα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
- Την πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις στον πολυκόφτη) και την περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντας καλά με ξύλινη κουτάλα για να πάρουμε μια λεία, βελούδινη κρέμα.
- Την αδειάζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω, και τα κλείνουμε αμέσως με τα καπάκια τους.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς και τη διατηρούμε για καιρό στο ψυγείο.