
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΜια πίτα με πουργούρι και μανιτάρια, βασισμένη στις κυπριακές χορτοφαγικές κούπες.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 350 γρ. πουργούρι ψιλό
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. αλάτι
- 600 γρ. νερό καυτό
- 25 γρ. αλεύρι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. μανιτάρια
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Για το άλειμμα
- 30 γρ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι κι όταν μαραθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια.
- Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη ζύμη:
βάζουμε το πουργούρι σε λεκάνη μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στη συνέχεια το καυτό νερό και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Όταν το πουργούρι απορροφήσει εντελώς το νερό κι ενώ είναι ακόμα ζεστό, προσθέτουμε το αλεύρι και το ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου. Το χωρίζουμε στα δύο και ετοιμάζουμε την πίτα. - Καλύπτουμε τον πάτο μιας σχετικά ρηχής φόρμας με λαδόκολλα και αλείβουμε με ελαιόλαδο. Πιέζουμε τη μισή ζύμη με τα χέρια μας, καλύπτοντας όλη τη βάση. Απλώνουμε πάνω σε αυτή τη γέμιση με τα μανιτάρια.
- Παίρνουμε ακόμα ένα κομμάτι λαδόκολλα (λίγο μεγαλύτερο από την επιφάνεια της φόρμας) και το αλείβουμε επίσης με ελαιόλαδο. Πιέζουμε πάνω σε αυτό την υπόλοιπη ζύμη και το αναποδογυρίζουμε πάνω στα μανιτάρια.
- Αλείβουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με τη λαδόκολλα που έχουμε χρησιμοποιήσει. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30’. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30’. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή κρύα με φρέσκο λεμόνι.