
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤη Γερόντισσα Βερονίκη τη συνάντησα στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στα Πολεμίδια τον Μάρτιο του 2010. Μαγείρευε η ίδια για τις μοναχές και οι δύο παρακάτω συνταγές είναι βασισμένες στις αναφορές των φαγητών που έφτιαχνε.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 270 γρ. νερό
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
- 150 γρ. πράσο
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- αλάτι
- 100 γρ. πουργούρι
Για το άλειμμα
- 50 γρ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Πλένουμε το σπανάκι, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα μαραίνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σπανάκι και λίγο αλάτι και ψήνουμε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε στη συνέχεια τη ρίγανη και το πουργούρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Για τη ζύμη, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό, ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανοίγουμε σε φύλλο διαστάσεων 30χ80εκ. περίπου και βάζουμε τη γέμιση κεντρικά και κατά μήκος. Τυλίγουμε και στρίβουμε τη σπανακόπιτα και τη βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15’.