
Το θέλει το λαδάκι του το σπανακόρυζο, αλλά γίνεται ωραιότατο και χωρίς αυτό. Σ’ αυτή την αλάδωτη συνταγή, το σπανάκι το αχνίζουμε αντί να το σοτάρουμε, και το νοστιμίζουμε με μπόλικα μυρωδικά, σπαράγγια, ντομάτα και πολτό σουσαμιού.
Υλικά
- 800 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 130 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 500 γρ. ντοματίνια, χτυπημένα καλά στον πολυκόφτη και σουρωμένα
- 8 σπαράγγια, καθαρισμένα και ολόκληρα
- 1 μάτσο μυρώνια, καλά πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 4 -5 κλαράκια μάραθος, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 60 γρ. σουσάμι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σπανακόρυζο, αρχικά ρίχνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, το ξερό κρεμμύδι, αλάτι και 2 κουτ. σούπας νερό και το αχνίζουμε για περίπου 6-8 λεπτά, να μαλακώσει.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και άλλες 2 κουτ. σούπας νερό και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, να μαραθούν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του.
- Ρίχνουμε τα 3/4 από τον ντοματοχυμό και αλατοπίπερο.
- Σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρώνια, τον μάραθο και τα σπαράγγια και ανακατεύουμε απαλά.
- Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
- Παράλληλα, στον υπόλοιπο ντοματοχυμό ανακατεύουμε τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι σε μέτρια φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, χωρίς καμία λιπαρή ουσία.
- Έτσι όπως είναι ζεστό το χτυπάμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε μέχρι να γίνει πολτός.
- Το ρίχνουμε στο φαγητό και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθεί.
- Μοιράζουμε το σπανακόρυζο στα πιάτα.
- Περιχύνουμε το κάθε πιάτο με την ωμή «σάλτσα» ντομάτας και σερβίρουμε μαζί με χαρουποπαξίμαδα, ελιές και κάππαρη.