Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Αντωνία Κάτη
Αποθήκευση για αργότεραΜα τι ιδιαίτερη συνταγή! Μέσα σε έναν κρεμώδη γαριδοζωμό με λαχανικά συμμαγειρεύονται τα ρεβύθια και οι γαρίδες, για ένα γιαχνί γευστικότατο και αλλιώτικο από τα άλλα.
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση Αμβρακικού, καθαρισμένες (κρατάμε τα κεφάλια για τον ζωμό)
- 400 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα του, πλυμένα και ολόκληρα
- 1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη στα 4
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα το καθένα στα 4
- 50 γρ. ταχίνι
- ο χυμός από 1 ζουμερό λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις γαρίδες πικάντικες με ρεβύθια και ταχίνι ξεκινάμε και σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα κεφάλια από τις γαρίδες για 3-4 λεπτά.
- Πιέζουμε με την κουτάλα τα κεφάλια για να βγάλουν τον νόστιμο ζωμό τους.
- Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σέλινο, την πατάτα, τη δάφνη και τα καρότα.
- Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να υπερκαλύψει όλα τα υλικά κατά 5 εκ. και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
- Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό σε ένα σκεύος.
- Αφαιρούμε και πετάμε τα κεφάλια γαρίδας και τη δάφνη και ρίχνουμε το σέλινο, την πατάτα και τα καρότα στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, τον λεμονοχυμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα χτυπάμε ρίχνοντας σταδιακά όσο ζωμό χρειάζεται για να σχηματιστεί μια υδαρής κρέμα.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ρίχνουμε τα βρασμένα ρεβύθια, αλάτι και το πιπέρι καγιέν, τις γαρίδες και την κρέμα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, ίσα ίσα να γίνουν οι γαρίδες και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε αμέσως με ζεστό προζυμένιο ψωμί.