
Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.
Υλικά
- 350 γρ. φακές χοντρές
- 2 δάφνες
- 500 γρ. καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα, σε μέτριες ροδέλες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 4-5 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα
- 1/4 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φακές με καλαμαράκια και μυρωδικά, αρχικά ρίχνουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, τις φακές, τις δάφνες και άφθονο νερό.
- Στη συνέχεια, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε.
- Κρατάμε το νερό όπου τις βράσαμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε τη δάφνη.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα καλαμαράκια μαζί με το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις φακές, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Ρίχνουμε περίπου 400 ml από το νερό όπου τις βράσαμε και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα καλαμαράκια.
- Σκορπίζουμε τον μάραθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρώνια, το ξύσμα και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τις φακές με καλαμαράκια και μυρωδικά.