Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΧαρίστε στους αγαπημένους σας ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με υπέροχες συνταγές και γεύση από καλό κρασί από το Οινοποιείο Κυπερούντας.
Υλικά
- 500 γρ. μύδια
- 250 γρ. λευκό κρασί
- 25 γρ. χυμό λεμονιού
- Θαλασσινό αλάτι
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ξύσμα λεμονιού
- Άσπρο πιπέρι
- Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ταλιατέλες
Συνδυάστε το με
Άλιμος λευκό ξηρό του Οινοποιείου Κυπερούντας
Διαδικασία
- Πλένουμε τα μύδια με κρύο νερό και αφαιρούμε τα φύκια- τριχούλες που κάποια έχουν στο κέλυφος.
- Βάζουμε 250 γρ. λευκό κρασί, 25 γρ. χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι σε μια βαθειά κατσαρόλα και μόλις βράσει, ρίχνουμε τα μύδια. Καλύπτουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 2’. Σβήνουμε την φωτιά, αφήνουμε για 1’ ακόμα και ανοίγουμε την κατσαρόλα. Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε τα μύδια σε ένα μεγάλο μπωλ. Σουρώνουμε και ζυγίζουμε τον ζωμό - θα είναι περίπου 400 γρ. Ξεχωρίζουμε τα μύδια, κρατώντας μερικά με το κέλυφος για γαρνιτούρα.
- Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, λιώνουμε το σκόρδο και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι. Βράζουμε για 2’ και ρίχνουμε τον ζωμό από τα μύδια και 150 γρ. νερό.
- Μόλις βράσει, προσθέτουμε τις ταλιατέλες κι ανακατεύουμε που και που μέχρι να ψηθούν τα μακαρόνια - αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
- Προσθέτουμε τα μύδια, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.