Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΟ παραδοσιακός τραχανάς, το πουργούρι, το χαλλούμι, το χοιρομέρι, η κουμανταρία και τα κυπριακά γλυκά, συνδυασμένα σε ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο μενού.
Υλικά
- 1 κιλό στήθος γαλοπούλας
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- χοντρό θαλασσινό αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- λίγο μοσχοκάρυδο
Για τη γέμιση
- 50 γρ. σταφίδες
- 60 γρ. δαμάσκηνα
- 70 γρ. χρυσόμηλα
- 70 γρ. σύκα
- 100 γρ. κουμανταρία
- 200 γρ. χαλλούμι
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση από το προηγούμενο βράδυ: ψιλοκόβουμε τα παστά φρούτα (εκτός από τις σταφίδες) και τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με την Κουμανταρία. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε - μέχρι το επόμενο πρωί θα έχουν απορροφήσει όλο το κρασί. Τα ανακατεύουμε με το χαλλούμι, κομμένο σε κύβους.
- Χαράζουμε το στήθος γαλοπούλας ανοίγοντάς το σαν πεταλούδα. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και με ένα ξύλινο σφυρί για κρέας (την επίπεδη πλευρά) το χτυπάμε ελαφρά μέχρι να λεπτύνει και να απλώσει. Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και το απλώνουμε σε επίπεδο ταψί φούρνου. Βάζουμε από πάνω ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και αλείβουμε την επιφάνειά της με 20 γρ. ελαιόλαδο
- Απλώνουμε πάνω και κεντρικά το στήθος γαλοπούλας. Το αλείβουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό θαλασσινό αλάτι, φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι, την κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο. Βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο και κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό. Το τυλίγουμε στη συνέχεια σφιχτά με τη λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 1/2 ώρα. Το αφήνουμε για 1/2 ώρα εκτός φούρνου, αφαιρούμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε.