Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Studio M.Com / L. Mentzos
Αποθήκευση για αργότεραΈνα πλούσιο χορτοφαγικό ριζότο με κολοκύθα -ταιριαστό για τα βράδια του Χειμώνα αλλά και για γιορτινά τραπέζια.
Υλικά
Για το μείγμα με την κολοκύθα
- 400 γρ. ψίχα από κολοκύθα, σε κύβους
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 ποτήρια νερού ζωμός λαχανικών*
- 2 - 3 ίνες από κρόκο Κοζάνης τις οποίες μουλιάζουμε μέσα στο ζωμό λαχανικών
- 1 κουτ. γλυκού θυμαρίσιο μέλι
- 1 φλιτζ. κρασί λευκό ξηρό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ριζότο
- 300 γρ. ρύζι για ριζότο (καρολίνα, καρναρόλι)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερού ζωμός λαχανικών
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
Μυστικά
* Έναλλακτικά φτιάχνουμε τον ζωμό με βιολογικό κύβο. Τα 2 ποτήρια είναι για το ριζότο.
Πρέπει να ανακατεύουμε το ριζότο συνεχώς για να απελευθερωθεί το άμυλο, το οποίο θα του δώσει την κρεμώδη υφή του.
Διαδικασία
Για το μείγμα με την κολοκύθα
- Για το ριζότο με κολοκύθα ξεκινάμε και σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρουμε την κολοκύθα για 6 - 7 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να μαραθεί.
- Αφαιρούμε τον κρόκο από το ζωμό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι με την κολοκύθα.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι.
- Προσθέτουμε το κρασί και 1 ποτήρι από το ζωμό και σιγοβράζουμε, ξύνοντας τον πυθμένα με ξύλινο κουτάλι για να διαλυθούν τα «καμένα» κομμάτια από το σοτάρισμα της κολοκύθας με το μέλι.
- Αφήνουμε να βράσει για 5 - 6 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το ριζότο
- Συνεχίζουμε και σε ένα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τον υπόλοιπο ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πυθμένα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ώσπου να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 - 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν το κρασί αρχίσει να εξατμίζεται, προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζεστό ζωμό. Αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς, ενώ προσθέτουμε ζωμό κάθε φορά που βλέπουμε ότι έχει απορροφηθεί. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει 15 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τη σοταρισμένη κολοκύθα, την παρμεζάνα, το μπούκοβο και τον μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.