Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η βελουτέ σούπα ισορροπεί τη γλύκα των παντζαριών με την αψάδα των μπαχαρικών και του γιαουρτιού. Ιδανικό άνοιγμα σε ένα γιορτινό γεύμα!
Υλικά
Σούπα παντζαριών
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. παντζάρια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γιαούρτι
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 φλιτζ. τσγαιού ψιλοκομμένος άνηθος
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Γιαούρτι
- Για να ετοιμάσουμε την σούπα κρέμα παντζαριών με γιαούρτι σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον άνηθο, την πάπρικα και το ελαιόλαδο.
- Προαιρετικά, γεμίζουμε παγοκυψέλες με το μείγμα αυτό και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη, ώσπου να παγώσει καλά.
Σούπα παντζαριών
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα παντζάρια για 3 λεπτά, ώσπου να αποκτήσουν γυαλιστερή όψη.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και τη σκόνη κόλιανδρου.
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και την ψιλοκομμένη πατάτα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 25 - 30 λεπτά.
- Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.
- Περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ, ώσπου να ετοιμάσουμε λείο χυλό (εάν θέλουμε, περνάμε τη σούπα από λεπτή σήτα για βελούδινη υφή).
- Τη σερβίρουμε ζεστή, σε μπολάκια ή φαρδιά ποτήρια και προσθέτουμε στο καθένα από ένα παγάκι ή 1 κ.σ. γιαουρτιού.