Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΧριστούγεννα χωρίς γλυκούς πειρασμούς δεν γίνεται! Πάντοτε όμως φτιαγμένοι με Αλεύρι Μιτσίδη, το αλεύρι που εμπιστευόμαστε.
Υλικά
Για το Gluhwein
- 300 γρ. κόκκινο κρασί
- 1 ξύλο κανέλα
- 9 γαρύφαλα αλεσμένα
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 30 γρ. ξανθή ζάχαρη
- 50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- Φλούδα πορτοκαλιού
Για τη ζύμη
- 500 γρ. ΦΑΡΙΝΑ "00" ΜΙΤΣΙΔΗ
- 25 γρ. baking powder
- 1/2 κουταλιά σούπας κανέλα
- 1/2 κουταλιά σούπας γαρύφαλλα
- 150 γρ. ξανθή ζάχαρη
- 80 γρ. ηλιέλαιο
- 130 γρ. φυτικό βούτυρο
- 180 γρ. gluhwein
Για το τελικό τύλιγμα
- 100 γρ. ξανθή ζάχαρη
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα το gluhwein: βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κόκκινο κρασί σε κατσαρολάκι. Προσθέτουμε 50γρ νερό και βράζουμε για 3’. Ρίχνουμε το κρασί και σιγοβράζουμε για 20’.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε στη συνέχεια το κρασί και ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε σε κορδόνια πάχους περίπου 1 δακτύλου. Τα τυλίγουμε στη ξανθή ζάχαρη και κόβουμε σε κομμάτια μήκους 3 εκ.Τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.