Καλοχυλωμένο κρητικό ριζότο, στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γνωστό ως γαμοπίλαφο, λόγω της συνήθειας να το σερβίρουν στους γάμους, ωστόσο οι ίδιοι οι Κρητικοί το λένε απλώς πιλάφι. Το ρύζι βράζει μέσα σε ζωμό (είναι συνδυασμός περισσότερων του ενός ειδών - κατσικίσιο, χοιρινό ή/και πουλερικό). Σερβίρεται με πιπέρι, χυμό λεμονιού και συνοδεύει βραστό κρέας.
Υλικά
- 2 κούπες ρύζι γλασέ
- 1.200 ml ζωμός κρέατος*
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο μας αρέσει)
- 1 κουτ. γλυκού στακοβούτυρο (προαιρετικά - σε καλά κρητικά παντοπωλεία)
*O ζωμός κανει το πιλαφι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1½ κιλό κρέας της αρεσκείας μας. Επιλέγουμε κομμάτια με ψαχνό και κόκαλο, κατά προτίμηση ανάμεικτα από αρνί, ζυγούρι, μοσχάρι και κοτόπουλο. Βάζουμε νερό τόσο που να τα καλύπτει και ένα ολόκληρο κρεμμύδι, καθαρισμένο. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν όλα μαζί για περίπου 1½ - 2 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό. Μόλις γίνει, βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και σερβίρουμε σε μια πιατέλα με χοντρό αλάτι και πιπέρι. Αν ο ζωμός είναι πολύ λιπαρός, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να τον αραιώσουμε. Σουρώνουμε το ζωμό και τον μετράμε. Για το πιλάφι θα χρειαστούμε τρία μέρη από το ζωμό για κάθε ένα μέρος ρυζιού.
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον μετρημένο ζωμό σε πολύ δυνατή φωτιά να κοχλάσει και προσθέτουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό. Ανακατεύουμε και προσέχουμε να μη στεγνώσει το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το στακοβούτυρο (αν θέλουμε), ανακατεύουμε και σερβίρουμε.