Η νηστεία είναι μια ευκαιρία να αποτοξινωθούμε και να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο υγιεινή και γιατί όχι απολαυστική! Δεν έχετε παρά να κάνετε πρώτα μια βόλτα από τις ψαραγορές Blue Island.
Υλικά
Για το ρύζι
1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
1 κουτ. σούπας τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 κούτ. σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. ρύζι μπασμάτι
200 γρ. νερό
200 γρ. ελαφρύ γάλα καρύδας
Αλάτι & Πιπέρι
Για τις γαρίδες
250 γρ. μικρές γαρίδες από τις ψαραγορές Blue Island, καθαρισμένες από κέλυφος, ουρά και κεφάλι
40 γρ. αλεύρι γ.ο.τ.χ.
Αλάτι & πιπέρι
20 γρ. σησαμέλαιο
Για την πικάντικη μαγιονέζα
40 γρ. vegan μαγιονέζα
1/4 κουτ. γλυκού τσίλι
1 1/2 κουτ. γλυκού σάλτσα σόγιας
Για την γαρνιτούρα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο
1/2 μεγάλο αγγούρι κομμένο σε κομμάτια μεγέθους σπιρτόξυλου
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κομμάτια σε μέγεθος σπιρτόξυλου
1 αβοκάντο κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουτ. γλυκού καβουρδισμένο σουσάμι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο σε ένα μικρό κατσαρόλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό, το γάλα καρύδας και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις βράσει το νερό, καλύπτουμε το κατσαρόλι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Ενώ το ρύζι μαγειρεύεται, ετοιμάζουμε την πικάντικη μαγιονέζα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, το chili powder και τη σάλτσα σόγιας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο τσίλι αν θέλουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ. Σε ένα μεγάλο πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βυθίζουμε τις γαρίδες στο αλεύρι φροντίζοντας να είναι επικαλυμμένες από όλες τις πλευρές και στη συνέχεια τις τοποθετούμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε τις γαρίδες για περίπου 2 λεπτά ανά πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Για να συναρμολογήσουμε τα μπολ, μοιράζουμε το ρύζι και το κόκκινο λάχανο σε 2 μπολ. Τοποθετούμε τα καρότα και το αγγούρι μαζί με μισό αβοκάντο σε φέτες σε κάθε μπολ. Τέλος, γεμίζουμε τα μπολ με τις τραγανές γαρίδες και περιχύνουμε με την πικάντικη μαγιονέζα. Γαρνίρουμε με σουσάμι πριν σερβίρουμε.