Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια πανεύκολη και πολύ λαχταριστή σοκολατόπιτα, με τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι, αντί για αλεύρι, και «μεθυσμένα» ξερά δαμάσκηνα βουτηγμένα σε ρούμι.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 180 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 60 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη
- 3 αυγά
- 150 γρ. αμύγδαλα λευκά ή φουντούκια, τριμμένα σε σκόνη
- 5 ξερά δαμάσκηνα
- 80 ml (λίγο λιγότερο από 1/2 κούπα) ρούμι
Διαδικασία
- Για τη σοκολατόπιτα με αμύγδαλο και δαμάσκηνα βουτηγμένα σε ρούμι ξεκινάμε κόβοντας τα δαμάσκηνα στη μέση. Αφαιρούμε και πετάμε τα κουκούτσια και μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα στο ρούμι για 1 βράδυ.
- Την επομένη προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. (Εναλλακτικά, μπορούμε να τα λιώσουμε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων). Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
- Χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους με ένα σύρμα και τους αδειάζουμε στη λιωμένη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τα τριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια αφράτη, σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
- Εδώ κι εκεί μέσα στο μείγμα μπήγουμε τα δαμάσκηνα.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 190°C κι έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.