Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το νόστιμο, σούπερ αρωματικό και αφράτο τσουρέκι είναι ένα υπέροχο πασχαλινό γλύκισμα που γίνεται λίγο δύσκολα, τρώγεται όμως, εύκολα!
Μαρία Κιναλοπούλου
Υλικά
- 1.500 γρ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
- 150 ml χλιαρό νερό
- 25 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
- 2 1⁄2 νεροπότηρα ζάχαρη
- 3/4 νεροπότηρου φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1/4 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό, πλήρες
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 5 αυγά
- 1 1⁄2 φακελάκι (8 γρ.) μαχλέπι σε σκόνη
- 1 1⁄2 φακελάκι (8 γρ.) κακουλέ σε σκόνη
- 190 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
Για την επάλειψη και το πασπάλισμα
- 2 κρόκοι αυγών, ανακατεμένοι με 1 κουτ. σούπας γάλα
- φιλέ αμυγδάλου, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τσουρέκι πασχαλινο με γιαούρτι, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μπολ, το χλιαρό νερό, τη θρυμματισμένη μαγιά και 1 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ένας πυκνός χυλός.
- Αφήνουμε το μπολ κατά μέρος, σκεπασμένο με μια πετσέτα, για 30 λεπτά ή για όσο χρειαστεί ώστε το μείγμα να διογκωθεί.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, τον χυμό και τα αυγά.
- Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και διατηρούμε το μείγμα χλιαρό.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μαχλέπι και το κακουλέ και ανακατεύουμε καλά.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τον χυλό της μαγιάς και το χλιαρό μείγμα γάλακτος.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια τραχιά ζύμη.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-6 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και σχετικά κολλώδης, προσθέτοντας κάθε τόσο, σε δόσεις, το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνοντας ασταμάτητα, μέχρι να απορροφηθεί όλο και τελικά η ζύμη να τυλιχτεί σχεδόν όλη γύρω από τον γάντζο.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και τον αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού για 1 1⁄2 έως 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε επίπεδη επιφάνεια.
- Τη ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 2 ή 3 ίσα μέρη.
- Έπειτα κόβουμε το καθένα στα τρία και τα πλάθουμε σε μπαστούνια, με τα οποία πλάθουμε, ανά τρία, 2 ή 3 τσουρέκια-πλεξούδες.
- Αν θέλουμε, μπήγουμε στο καθένα από ένα κόκκινο αυγό.
- Τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160- 170°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τους κρόκους και το γάλα της επάλειψης.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με πινέλο, προσεκτικά για να μην τα τρυπήσουμε και ξεφουσκώσουν.
- Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γυαλίσουν.
- Αφήνουμε, τα πασχαλινά τσουρέκια με γιαούρτι, να κρυώσουν σε σχάρα.